”Måttet är rågat”

2017-03-15 14:35:15


Carina, tidigare sjuksköterska på E71, nu på psyk.

För några vecka sedan skrev sköterskorna på E71, cancervårdavdelning på Borås sjukhus, ett öppet brev till chefer och politiker. Brevet förklarade den ohållbara situationen med brist på sjuksköterskor, med allt vad det leder till i form av söndersliten personal och patienter som lider i onödan.
Offensiv har träffat Carina, tidigare sjuksköterska på E71, nu på psyk.

–På min avdelning var vi underbemannade redan tidigare. Nu har fyra sjuksköterskor sagt upp sig. Vi är så få kvar att vi inte kan få ett schema att rulla. Och hela psykkliniken har brist på sjuksköterskor precis som på många andra ställen på SÄS (Södra Älvsborgs sjukhus i Borås). Ingenting görs för att komma tillrätta med det. Situationen på E71 verkar vara ännu sämre nu än då jag var där. Ledningen har samma attityd mot personalen. Vi är utbytbara, och det är liksom okej att slita ut oss.

– Det görs ingenting: man pratar om sjuksköterskebristebristen, men man gör ingenting, säger Carina med eftertryck och fortsätter:
– När man som anställd säger något om att höja lönen, då har nog de ovanför oss gått i någon skola där de lärt sig att få säga ”det är inte lönen det beror på”. Vem du än pratar med i ledningen så kommer det som ett mantra, att det är inte lönen det beror på. Det är fascinerande. Man pratar om karriärmöjligheter, men till sist är det lönen som spelar roll.
– Och höjs lönen, då kommer fler sjuksköterskor och arbetsmiljön blir bättre. Belastningen skulle minska, och det skulle göra att man inte är helt slut när man kommer hem. När jag jobbade på E71 var det ett fruktansvärt tempo, det var omänskligt. Man får aldrig göra nånting utan att bli avbruten.

Finns det någom motrörelse?
– Jag är facklig företrädare på psykiatriska kliniken Det finns ju en lag där det står att arbetsgivaren ska se till att det går att arbeta och må bra samtidigt. Men det är väldigt långt borta. Folk orkar inte jobba på SÄS. Under de två år jag jobbat på psyk har tio sjuksköterskor valt att sluta.

Det har varit vårdkamp ute i landet. Hur är kampviljan i Borås?
– Vi är nog väldigt fogliga, och så säger vi upp oss istället, flyttar på oss.

Vad är lösningen?
– Höj lönerna! Det gör att sjuksköterskor stannar, och lockar andra. Ett vårduppror, en ockupation eller en demonstration vore i teorin möjligt, men boråsarna är i allmänhet ganska dåliga på att protestera.

RS/Offensiv säger:

  • Högre löner till sjuksköterskor och undersköterskor!
  • Kortare arbetstid. De anställda ska makt över schemaläggningen!· 
  • För ett riksomfattande vård­uppror. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!