Mehdi, iransk flykting, väntar fortfarande på svar

2011-12-16 11:20:47




Mehdi Sheikh Najdi, en av de drivande iranska flyktingarna från Misstro oss inte träffar Offensiv och berättar om den strid de tagit för sina liv.

År 2003 kom Mehdi till Sverige och sökte asyl av religiösa och politiska skäl. Eftersom regimen använder religion som ett ­politiskt vapen menar Mehdi att det eg­entligen blir samma sak. I alla instanser Mehdi ansökte om asyl fick han ändå avslag.

– Jag lämnade både bilder och videoklipp som visade att jag verkligen inte kunde återvända. I december förra året diskuterade jag och tre andra flyktingar från Iran om vad vi skulle göra. I Iran var jag anställd på en ­myndighet, var egen företagare och psykolog på universitetet. När jag redogjort detta för Migrationsverket trodde de mig inte. Då kom vi på namnet Misstro oss inte för vår kamp. Flyktingnätverket växte och vi bjöd in andra flyktingar för att kämpa för våra rättigheter tillsammans.

Mehdi, som känner till flera olika motståndsorganisationer som jobbar mot den islamistiska regimen, bjöd exempelvis in Komala att vara med och hjälpa dem. Den 1 mars började Misstro oss inte sittstrejka i Smyrnakyrkan vid Järntorget och bjöd in alla asylgrupper och organisationer för att de skulle lära känna var­andra. De tog kontakt med all svensk media, oppositionsmedi­et i Iran och media i Turkiet.
– Vi hade också kontakt med FN och Europadomstolen. Kampanjen fick internationell uppmärksamhet. Fransk och turkisk media skrev om det, över 200 iranska sajter skrev om oss och vi fick mycket uppmärksamhet i svensk media. Även regimen skrev om oss. De sa att vi inte är oppositionella utan homosexuel­la (innebär dödsstraff) och att vi inte är viktiga. Om vi inte är viktiga, varför då skriva om oss?

– Alla i gruppen och deras namn är nu kända av regimen. När ­Reinfeldt var i Göteborg under omvalet, lyckades vi konfrontera honom. Vi hade då hungerstrejkat i två veckor och frågade honom varför han inte hade kommit för att träffa oss. Han svarade att han visste vi var i en svår situation, men ville inte blanda sig i våra fall. Det var den 1 maj vi ställde upp tält på Gustaf Adolfs Torg och påbörjade en hungerstrejk. När vi satt upp tälten kom Lars Ohly och träffade oss. Vi lyckades sedan organisera ett möte i riksdagen där vi kunde berätta om vår situation.
Efter denna långa kamp har 12 av de 79 flyktingarna fått uppehållstillstånd. Fem har fått avslag.
Mehdi väntar fortfarande på svar.
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!