”Mera sagostunder nu: Pettson, Findus och Mamma Mu”

2013-05-22 12:08:41
Tvåhundra föräldrar och lika många barn demonstrerade den 15 maj mot stora barngrupper i förskola. Demonstrationen inleddes med plakattillverkning på Järntorget och marscherade sedan till Gustav Adolfs torg.

”Sluta spara börja ge, förskola med kvalitet” och ”flera fröknar färre barn, rädda förskolan i stan”, ljöd talkörer­na när man började närma sig Gustav Adolfs torg.
På Gustav Adolfs torg talade föräldrar och släppte sedan in ett samtal mellan Malin Broberg, docent vid Göteborg universitet, och Robert Hammarstrand (S), ansvarigt kommunalråd för skola och förskola.
En nervöst flinande Robert Hammarstrand blev utbuad av föräldrar när han på frågan om när man ska börja satsa svarade att man redan gör det. Socialdemokraterna har haft makten i 20 år i Göteborg och barngrupper har ständigt ökat i 10 år.
Malin Broberg sa att följden av stora barngrupper är att:
– Allt fler små barn drabbas av stress. Det är direkt skadligt för barnen, deras inlärning påverkas. Konsekvensen blir att barnen får svårare att lära sig, konstaterade Malin Broberg.

Initiativet till demonstrationen kom från fem föräldrar i Majorna-Linné, som har samlat in över 1 500 namnunderskrifter. Flera anställda inom förskolan deltog också i demonstrationen.
Offensiv pratade med Shala Raou­di, mamma till Yassin och Adam på förskolan Seglargatan 5.
– Det är uppenbart att det blir sämre kvalitet om man har barngrupper på 27 barn. Protesterna här idag är viktiga för att visa ­politikerna att vi inte accepterar detta. Det måste satsas från politikerna. Det behövs mer resurser för att minska barngrupperna, säger Shala.
Totalt finns det i Göteborg 7 000 barn som går i grupper med fler än 21 barn. Det är sex fler än Skolverkets rekommenderade storlek på max 15 barn.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!