Mig äger ingen – en ärlig och öppen skildring av missbruk

2013-12-02 14:28:03
Mig äger ingen är en historia som de flesta som har levt i en familj med missbruk nog känner igen sig i.

Filmen hade premiär den 8 ­november och baseras på romanen med samma namn av författaren Åsa Linderborg. Den skildrar livet för en man och hans dotter under 1970-talet. ­Dottern Lisa blir vid 5 års ålder övergiven av modern som har träffat en ny man.
Fadern Hasse, som spelas av Mikael Persbrandt, försöker klara av föräldrarollen så gott det går samtidigt som hans liv styrs av alkoholen.

Lisas villkorslösa kärlek till sin pappa stärks då mamman Katja utan förklaring lämnar familjen utan att höra av sig eller hälsa på under en tid. För Lisa är det ett enormt svek, och Hasse blir då Lisas allt.
Det är i början svårt för Hasse att vara ensam förälder, men han och Lisa klarar sig ändå. Deras gemensamma projekt är båten ”Tussigull”, som de jobbar på för att en dag sjösätta. Båten är uppkallad efter det smeknamn som Hasse har gett Lisa.

Hasse jobbar på en fabrik där dagarna ofta blir långa och han har därför svårt att hämta och lämna Lisa på dagis. Ibland får hon följa med honom till jobbet. Men Lisa är ändå stolt över sin starka arbetarpappa, som kan krossa en ölburk med en hand.
När Lisa träffar sin mammas nya man och han inte klarar av det blir det en symbol för hur hon uppfattar honom och jämför honom med sin pappa.

Politiken är en viktig del av historien. Hasse är kommunist, och när Lisa frågar honom vad det är får hon svaret: ”Kommunism, förstår du, är det finaste som finns. Inte den där hemska Stalinvarianten, utan som det var tänkt från början”.
Alkoholen tar stor plats i Hasses liv och drickandet gör att pengarna ­inte räcker till, ens till mat. Hasses pappa väljer att sluta låna ut pengar till honom då de går till drickande. Missbruket leder till värre fattigdom, vilket det alltid gör.
I början av filmen är Lisa en liten flicka som blir övergiven och det skär i hjärtat att se hennes sorg.
Men hon blir fort den starka överlevare som många barn till alkoholis­ter blir.
Till slut blir det dock för mycket för henne, och efter både svek och allvarlig alkoholförgiftning som leder till sjukhusvistelse för Hasse väljer Lisa att flytta hem till sin mamma och lämnar därmed sin bästa vän ­bakom sig.
Mig äger ingen är en ärlig och öppen skildring av missbruket, av ­kärlek och svek. Berättelsen är baserad på författarens egen uppväxt och egna erfarenheter.
Persbrandt gör sin hittills ­absolut bästa skådespelarinsats, då han helt tar över rollen som Hasse. Han lyckas väldigt väl gestalta alkoholisten, föräldern och den stolta proletären.
Jag skulle rekommendera filmen till alla, oavsett bakgrund.


Film: Mig äger ingen.
Regi: Kjell-Åke Andersson.
Medverkande: Mikael Pers-brandt, Tanja Lorentzon, Sten Ljunggren, Ida Engvoll, Saga Samuelsson, Ping Mon Wallén.
Baserad på boken Mig äger ingen av Åsa Linderborg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!