Migrationsverket vill utvisa funktionshindrade Irene

2010-10-31 18:02:15
Migrationsverket och regeringen vill göra familjen Polanco/Rivera Portan till ännu ett offer för den brutala flyktingpolitiken.
Familjen nekas uppehållstillstånd trots att dottern Ire­ne är allvarligt funktionshind- rad med behov av avancerad vård dygnet runt och rehabilitering.

Föräldrarna Anabely och Pablo bod­de i Sverige 1988-94, då de flyttade tillbaka till El Salvador efter att ett fredsavtal undertecknats mellan regeringen och gerillan.
De återkom 2009 och sökte då på nytt asyl sedan de utsatts för hot och förföljelse från kriminella, troligen fö­re detta dödsskvadroner som härjade under krigstiden och som nu är ute efter att röja undan alla spår av folkmord och brott mot mänskligheten begångna av militärregimen under inbördeskriget (1980-1992).
Men nu får de avslag, trots dotterns mycket omfattande funktionshinder. Irene har en generell utveck- lingsstörning, med avsaknad av tal samt oförmåga att kommunicera, äv­en ickeverbalt, med omgivningen. Hon har en osäker och outvecklad motorik samt en svår epilepsi med flera typer av anfall 10-20 gånger per dag.

Familjen har skriftliga intyg om Irenes speciella behov från lärare, tal- och specialpedagoger i Tibro där de bor, samt från läkare på barnmedicin­klinikerna i Skövde och Borås. Samtliga understryker behovet av resurser för att påskynda och stimulera ­hennes utveckling via bland annat Barn- och ungdomshabilitering och skolan.
Men de ser nu framför sig en framtid av att tvingas leva under ständiga mordhot och förföljelser samt att vara på flykt med 8-åriga Irene, som är beroende av avancerade sjukvårds- och habiliteringsinsatser.
8-åriga Irene och hennes familj ser fram emot att Offensivs läsare hörsammar deras rop på hjälp och försöker få migrationsmyndigheterna att ändra domen. Protester planeras nu för att stödja familjen – rapport i näs­ta nummer av Offensiv.

Romero Cruz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!