Miljarder till militär upprustning från ”tomma lador”

2015-03-19 14:46:27
S-MP-regeringen vill spendera ytterligare 6,2 miljarder kronor på militären. Men det kan bli mer eftersom regeringen tävlar med Alliansen om vem som är beredd att ge mest till militären.

Ifjol höst fick militären 9,7 miljarder kronor extra och nu alltså ytterligare 6,2 miljarder kronor. Det var längesen en svensk försvarsminister var så kärvänlig mot överbefälhavaren som den socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvist är, kommenterade radions Ekot tidigare i år.  

”Det kommer att behövas betydande resurstillskott till det svenska försvaret”, sa finansminister Magdalena Andersson (S) när den nya miljardrullningen till militären aviserades den 12 mars. Samtidigt talar regeringen om ”tomma lador” och är inte beredda att ge ett ”betydande resurstillskott” till vård, skola, omsorg och infrastruktur.

Mer till militären i form av fler övningar, nya vapen och en stående här på Gotland betyder nya ordrar och vinster till den svenska försvarsindustrin. 

Som skäl till den militära upprustningen anger regeringen ”det skärpta säkerhetsläget” och hänvisar bland annat till krisen i Ukraina och rysk aktivitet i Östersjön.  Men regeringens egna militära upprustningar och närmanden till Nato bidrar i högsta grad till ett skärpt säkerhetsläge och en upptrappad militarisering av Östersjöområdet. Regeringen hoppas bli överens med Allianspartierna om en höjning av försvarsanslagen. 

De kommande förhandlingarna kan sluta i en ytterligare höjning när partierna försöker övertrumfa varandra i ”försvarsvänlighet” och att Allianspartierna vinner gehör för sitt krav på en utredning om Natomedlemskap. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!