Moderaterna vill ha en andra karensdag

2015-08-26 15:11:16
Moderaterna vill införa en andra karensdag för att ytterligare bestraffa de långtidssjuka. Dessutom vill man riva upp regeringens höjning av taket i a-kassan och snabbutvisa ännu fler flyktingar.

Detta efter att i regeringsställning ha rånat sjuka och arbetslösa samt starkt ha urholkat socialförsäkringssystemet. Den försämrade sjukförsäkringen med sänkta ersättningar och ”stupstock” som Alliansen införde gjorde ingen friskare, men tillförde ytterligare en stressfaktor som slog sönder tillvaron för tiotusentals människor.
Nu återkommer Moderaterna med nya attacker. Den andra karensdagen ska införas efter sjukdag 14, alltså samtidigt med att den sjuke går in i den statliga sjukförsäkringen (fram till sjukdag 14 är det arbetsgivaren som betalar sjuklön). Som om någon blir friskare av att bli fattigare.

Sedan 2010 har sjukfrånvaron stadigt ökat. I takt med ökningen har borgarna dammat av den gamla myten om att människor hellre är sjuka än jobbar. Men nära hälften av landets drygt fyra miljoner anställda går till jobbet minst två gånger om året, trots att de borde sjukskriva sig och stanna hemma.
När det gäller de långvariga sjukfallen har de inte bara blivit fler utan de har även blivit längre. Sedan 2009, året med det lägsta antalet sjukfall under 2000-talet, har antalet dagar ökat med 58 dagar för kvinnor och med 30 dagar för män.
De långvariga sjukfallen blir inte bara fler utan även längre. Sedan 2009 har medianlängden ökat med 58 dagar för kvinnor och med 30 dagar för män, enligt AFA Försäkring.
Sjukskrivningarna ökar främst bland kvinnor i vård- och omsorgs­yrken och kvinnor lämnar dessutom arbetslivet tidigare än män. M-förslaget riktas främst mot arbetarkvinnor.
Det finns flera skäl till varför ohälsotalet stiger; ökad stress, press och otrivsel på arbetsplatserna till följd av den intensifierade jakten på att skära i kostnaderna och låta färre göra mer.
Var fjärde person som arbetar har besvär som kan kopplas till jobbet. En betydande ökning sedan 2012, enligt Arbetsmiljöverket i fjol. Det i sin tur har lett till att psykisk sjukdom nu är den vanligaste diagnosen bland samtliga sjukskrivna. Socialdemokraterna lovade i valet att ta bort ”stupstocken” och börja laga sjukförsäkringen. Nu är det upp till bevis. Vad väntar regeringen på? Stoppa utförsäkringarna, höj ersättningsnivåerna till 90 procent av lönen och slopa alla karensdagar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!