”Möglet finns kvar i alla rum”

2013-01-18 10:57:06


Ett exempel på Bovistas negligering av sina lägenheter där mögel och vattenskador inte åtgärdas.

Etersatta renoveringar, mögel och läckande toaletter kännetecknar privata Bovistas lägenheter i Göteborgsförorten Bergsjön. Trots protester förra våren är det inte mycket som har blivit bättre.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kampanj mot Bovista, de boendes protester och namninsamlingar resul­terade förra året i att företaget lanse­rade det så kallade Badrumsprojektet och utlovade renoveringen av 527 badrum.
Företagets VD skrev ett brev till RS om projektet och kritiserade partiets kampanj genom att hävda att planer på renovering fanns.
Men missförhållandena ­fortsätter på Kosmos- och Zenitgatan i Berg-sjön. Omar Reda Taki, som bor i en av Bovistas lägenheter tillsammans med sina föräldrar och två syskon, kontaktade själv Offensiv: ”Bovista gör ingenting och varje gång vi ber om något så säger de att de kommer att fixa det, men ingen kommer. Vi har mögel i alla rum, läcka från kylskåpet, kallt på grund av att elementen inte brukar vara på.”

­– När vi bytte lägenhet här ute lovade de att den nya lägenheten ­skulle vara sanerad, men de har bara målat över allt, säger Omar.
– Möglet är kvar. Det drar från de dåliga fönstren och möglet gör att man blir täppt i näsan. De kräver oss på en hyreshöjning för att renovera badrummet, trots att hyran nyligen höjdes.
Hans pappa Reda Taki Mohamed Selow fyller i:
– Bovista tog betalt för att ta bort möglet i den nya lägenheten vi fick.
Men möglet finns kvar. När Offensiv besöker familjen visar de oss alla skador Bovista har lämnat utan åtgärd.
Lägenheten är kall eftersom värmen slås av av hyresvärden. Ventilationen är otillräcklig, vilket gör att fönstren måste stå öppna på rund av möglet.

I februari förra året skrev familjen ett brev till bolaget, med en lista över saker i lägenheten som behöver åtgärdas, men man har än så länge inte fått något svar. För att få hjälp vände sig familjen till Hyresgästförening­en, men det har inte hjälpt.
– Jag betalar medlemsavgift till Hyresgästföreningen varje månad, men trots att vi pratat med dem så händer inget.
För att tvinga hyresvärdarna att backa krävs det en aktivt organiserad kamp från hyresgästerna. Om inte Hyresgästföreningen ställer sig i ledningen för detta måste egna initiativ tas.
Nätverket Pennygångens framtid, som tagit strid mot Stena Fastigheters lyxrenoveringar i Högbohöjd är ett exempel och i Stockholmsförorten Husby har de boende organiserat sig både mot ombildningar till bostadsrätter och mot lyxrenoveringar.

Ett första steg i Bergsjön vore att begära att Hyresgästföreningen ­kallar till ett stormöte, och om de vägrar, att hyresgästerna själva går ihop och sammankallar till ett möte.
Miljonprogrammen i Sverige är i stort behov av en upprustning, men denna måste ske i samråd med hyres­gästerna, för att sätta stopp för lyxrenoveringar som syftar till att höja områdens status, och pressar ut de boende till ytterområden.

RS/Offensiv kräver att lägenheter som missköts tvångsförvaltas, att privata bostadsbolag återkommunaliseras under hyresgästernas demokratiska kontroll för att genomföra renovering och klimatanpassning.
En massiv satsning på nybyggnation av billiga hyresrätter måste ­göras för att få stopp på bostadskrisen och trångboddheten.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!