Motorväg istället för offentlig sektor

2010-12-01 18:06:32
Förra året slogs verksamheter i spillror efter att den socialdemokratiska majoriteten i Göteborg genomförde nedskärningar på nära en kvarts miljard kronor. Hårt drabbade blev förskola, skola, fritids och annan offentlig sektor.

Dessa nedskärningar skapade vad politiker i år skryter med: 1 miljard kronor i vinst för Göteborgs kommun. Kravet från föräldrar som kämpat för sina barns framtid med Göteborgsföräldrar mot nedskärningar (Barnverket) är ”Pengarna tillbaka till barn och unga”, men den ”rödgröna” majoriteten lägger istället miljarden på betalning till motorvägssatsningen Marieholmstunneln.
Hela hösten 2009 rasade protesterna runt om i Göteborgs förorter och stadsdelar. Stora möten och protester skakade politikerna när 2010 års budget skulle beslutas.
På vissa håll vann man delsegrar och nedskärningsförslag drogs tillba­ka, vilket visar att kamp lönar sig, men i det stora hela genomfördes nedskärningarna och 250 miljoner kronor skars bort.
Priset för nedskärningarna betalas av barn, unga och anställda. Nu syns allvarliga effekter i skola och fritids, där Linnestaden med 50 barn på en pedagog är ett tydligt exempel – och nu ska omkring ytterligare 20 miljoner kronor skäras bort. Slakten på lärarjobb har ökat pressen på de lärare som är kvar, försämrat arbetsmiljön för eleverna m m.

Förra årets nedskärningsbeslut leddes av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vänsterpartiet, som distanserade sig från S och MP i kommunvalet till skillnad från på riksdags- planet, gick framåt i Göteborg. Detta tvärtemot trenden i övriga landet. ”Världens bästa välfärd” hette det, och vissa av Vänsterpartiets medlemmar syntes ibland till vid de protester som genomfördes mot nedskärningarna.
Ilskan mot nedskärningarna visa­de sig i valet och S gick bakåt markant, men fick majoritet med stöd av V och MP. Att Vänsterpartiet nu skulle använda detta som hävstång i kompromisser med S blev det dock inget av med.
Istället har V nu lagt sig platt på marken för att få sitta med och styra. Platsen bland ”köttgrytorna” väger tyngre än ”världens bästa välfärd”.
– Vi måste ta ansvar, sa en vänsterpartist på väg in på kommunfullmäktigemötet i torsdags förra veckan, då föräldrar från Barnverket proteste-rade mot nedskärningarna utanför.
Föräldrarnas krav var att vinsten på över en miljard kronor skulle gå till att reparera skadorna efter nedskärningarna, men S, V och MP kommer istället att betala av på finansieringen av ”infrastrukturpaketet” med en sexfilig motorväg över till Hisingen, Marieholmstunneln. Överenskommelsen är ett slag i ansiktet på väljarna. V och MP gick båda till val som motståndare till denna Marieholmstunnel.

Vad den ”rödgröna” majoriteten beskriver som ”en lärande stad” och ”barnens välfärd står i centrum” blir inget annat än fina ord på ett papper. Någon verklig satsning på offentlig sektor och välfärden blir det ingenting av med, om inte Göteborgs för­orter och stadsdelar reser sig i ett massivt uppror med krav på upprustning, för ett stopp på nedskärningar och för pengarna tillbaka.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta göra sitt yttersta för uppbygget av denna proteströrelse.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!