”Muslimer, kristna – alla är med”

2011-04-13 15:34:20
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv träffade lördagen den 9 april Fida al-Say­ed, en av initiativtagarna till facebookgruppen ”The Syri­an revolution 2011” med över 100 000 medlemar.

På Medborgarplatsen hade om­kring 150 personer samlats för att visa sitt stöd för folkets kamp för att störta diktatorn al-Assad i Syrien. Offensiv träffade Fadi al-Sayed, som berättade om sin syn på läget i Syrien och om varför det är viktigt att vara med och protestera, även i Sverige.
– Vi är här för att visa vårt stöd, de (folket i Syrien, reds anm) kommer att se oss och bli stärkta. Vi får skrika här istället, vi bor ju här p g a hur situationen ser ut i Syrien och vi måste alla jobba för demokrati och frihet.

Fadi har själv bott i Sverige i 10 år. Hans pappa var en av de som fängslades av al-Assads säkerhetspolis i Syrien.
– Säkerhetspolisen kan göra vad de vill, säger Fida och berättar om 16 barn som skrev ”Försvinn al-Assad” på en toalettvägg i sin skola och sedan blev gripna av säkerhetspolisen.
– De var bara 12-13 år gam­la. När de kom tillbaka hade de inga naglar kvar, de hade blivit bortryckna. Jag tror de blev våldtagna också.

Fredagen den 8 april såg vi sto­ra protester i Syrien. Över en halv miljon var ute på gatorna, enligt Fida.
– Det var bra att det var så många. Vi ser också att våldet ökar. 70 personer blev dödade, varav två var kvinnor. Över 200 skadades. Nio soldater och en officer har även avrättats för att de vägrade att skjuta på civila.

Vilka står i spetsen för protesterna?
– Alla. Alla är ute på gatorna, det är där folk träffas. Muslimer, kristna, araber och kurder, alla är med och protesterar.
Intervju: Anna Löfgren
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!