Hur klimatvänligt är egentligen Sverige och dess regering? Vattenfall storsatsar på smutsig kolkraft runtom i Europa. Regeringen satsar miljarder på motorvägar – istället för att genomföra nödvändiga kollektivtrafiksatsningar.
Varken Sverige eller EU står i täten för klimatet. På kapitalistisk grund kan klimatet inte räddas. Det behövs nu massmobilisering till protesterna vid EU-toppmötet i Umeå och vid klimattoppmötet i Köpenhamn.
Högeralliansens budget innehöll inte mycket för klimatet. I ett utspel får man det att låta som att man storsatsar på klimatet, men det handlar om några hundra miljoner kronor till ”klimatsatsningar” i utvecklingsländer. Infrastruktursatsningarna går främst till biltrafiken.
Ett verkligt steg i klimatvänlig riktning vore om EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt sa nej till att statliga Vat- tenfall fortsätter med sina investeringar i smutsig kolkraft.
Vattenfall har på grund av investeringar i kolkraft runt om i Europa de senaste tio åren gått från nära noll i koldioxidutsläpp till att släppa ut nästan 100 miljoner ton om året, dubbelt så mycket som släpps ut i hela Sverige! (Greenpeace den 1 okt)
Inte heller genomför alliansregeringen de nödvändiga satsningarna på kollektivtrafiken. Norrbotniabanan, snabbtåg, gratis kollektivtrafik – är satsningar som behövs. Istället spenderas nu cirka 27 miljarder kronor på att bygga en sexfilig motorväg som kommer att öka utsläppen av växthusgaser!
Klimatorganisationen Klimax kallar bygget av Förbifart Stockholm för ”ett terrordåd mot kommande generationer” i en artikel på sin hemsida.
– Vi bygger för en tid då bilarna körs på miljövänliga bränslen, el, etanol eller biogas, förklarade miljöministern Andreas Carlgren regeringens ja i tillståndsprövningen.
Regeringen har nyligen beslutat om att satsa 150 miljoner kronor under tre år på industriell produktion av biogas. Näringsminister Maud Olofsson tror på biogas som fordonsbränsle, men hon menar att företagen kan behöva statligt stöd för att få igång storskalig produktion av biogas, skriver Sveriges Radio den 1 oktober.
Regeringen gör emellertid ingenting för att fasa ut bensindriften! Även om Maud Olofsson talar sig varm för satsningar på biogas har hon inte gjort något för att rädda Volvo och Saab. Regeringen vägrar att förstatliga Saab och Volvo PV under kontroll av de anställda, något som skulle möjliggöra en snabb klimatomställning av transportsektorn. Man har inte ens kunnat införa skrotnings- och miljöbilspremier.
Det är nu drygt två månader till det historiska klimattoppmötet i Köpenhamn. Vägen till ett avtal ser allt mörkare ut. I USA möter Barack Obama på stort motstånd i senaten, och klimatfrågan ska nu inte behandlas före årsskiftet. EU-kommissionen vägrar att satsa på finansiering av klimatåtgärder i u-länder.
Sista dagens diskussioner i mötet mellan EU:s finansministrar i Göteborg gällde hur de minskade utsläppen av växthusgaser ska finansieras och hur kostnaden ska delas upp mellan EU-länderna, men ministrarna kom inte fram till något konkret.
Finansminister Anders Borg (M) kunde bara konstatera att nu måste man få fart på klimatförhandlingarna, trots att han själv inte har tagit några steg för att så ska ske.
I Umeå träffas EU:s konkurrenskraftsministrar från 27 länder den 14-16 oktober. Temat är ”Tillväxt, klimat och energi”. Protester kommer att äga rum den 14 oktober, där bland annat Elevkampanjen kommer att delta med kampanjen ”Unga kräver jobb och grön framtid”.
Samtidigt fortsätter mobiliseringen till klimattoppmötet i Köpenhamn i december.
Kapitalismen kan inte åtgärda klimathotet. Det behövs kamp för att försvara jobb, välfärd och klimatet.
Johanna Evans
RS kräver / kämpar för ▼
- Förstatligande under arbetanas demokratiska kontroll och styre, där arbetarnas kunskaper och fabrikerna kan användas för att möjliggöra en klimatomställning.
- Det krävs en global plan och internationellt samarbete, något som är omöjligt med rivaliteten mellan de kapitalistiska blocken.
- Kamp för socialism, internationellt, är vägen för att rädda klimatet.