Mygel i maktens korridorer

2013-10-16 14:25:58
Huruvida ekonomisk brottslighet på regeringskansliet är en nyhet eller något som sitter i väggarna kan väl diskuteras. Att makthavarna har en nära relation med den ekonomiska eliten är fundamentalt för det kapitalistiska system vi lever i. Som Ebba Grön sjöng ”staten och kapitalet, de sitter i samma båt”, så har det också den senaste tiden uppdagats vara när utvisningsministern Tobias Billström hamnat på löpsedlarna. Billström misstänks (åtminstone i media) för insiderbrott, alltså ekonomisk brottslighet där han lagt vantarna på annars hemlig information för egen vinning.

Billström har fördubblat sina aktier i gruvföretaget Northland fem dagar efter att hans parti- och regeringskollega fått information om att ett räddningspaket var på väg till Northland som låg på gränsen till en konkurs. Billström själv förnekar självfallet att så skulle var fallet och har för säkerhets skull annonserat att han inte längre spekulerar med aktier, själv i alla fall. Bara så att ingen ska behöva tro att Billström skulle syssla med ekonomisk brottslighet på skattebetalarnas tid och bekostnad.

Kollegan som satt på informationen om Northlands räddningspaket är ingen mindre än finansmarknadsministern Peter Norman. Norman säger å ena sidan att han inte delat med sig av informationen med andra än sin stab, å andra sidan säger Norman att han inte kan garantera att Billström inte har fått tag på informationen. Men kalla fakta är: Informationen har funnits på regeringskansliet; Billströms arbetsplats, Billström och Norman sitter i samma regering från samma borgar- och roffarparti.

Ekonomiska experter säger samma sak som media; det luktar skumt. Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, säger i Aftonbladet att om Billström jobbat i bankvärlden hade han fått sparken på en gång. Albin Rännar, från aktiespararna, säger i DN att det handlar om en klar insiderproblematik. Det rör sig onekligen om många som öppet kan uttala sig i media om att Billströms handlande är misstänkt nog för att utredas som brott.

Billström själv säger att han välkomnar ekobrottsmyndigheten som han ännu inte har blivit kontaktad av. Men en kan väl fråga sig om en statlig utredning av en statlig elitist skulle visa på några oegenheter. Å ena sidan har vi ett rättssystem som näst intill ständigt friar de sina så fort de begår brott, å andra sidan står det väl i arbetsbeskrivningen för statstjänstemän i en kapitalistisk stat att lite ekonomiskt fiffel uppmuntras. Men det kan ju vara en balansgång. Eller som finansministern Anders Borg säger, angående huruvida ministrar bör göra aktieaffärer, att det är en omdömesfråga som Billström får svara på.

Det handlar inte om omdöme, det handlar om att de politiska makthavarna och den ekonomiska eliten har ett ömsesidigt äktenskap. Inga politiker i vår regering eller riksdag arbetar för folket, de arbetar för storföretag, storbanker och sin egen vinning. Det är dags att tillsätta en fristående utredning av ministrarnas förehavanden, eller en billigare variant – avsätt dem på en gång! Vi behöver politiker utan privilegier, på en arbetarlön, som för folkets talan, inte talan för sin egen plånbok.

Raymond Ohlson,
förskolelärare och RS:are i Boden

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!