När mörkret faller – sevärd thriller

2007-03-07 10:34:02
FILM
Titel: När mörkret faller
Regi: Anders Nilsson
I rollerna: Lia Boysen, Reuben Sallmander, Per Graffman m fl.
”Du trodde jag var muslim va, så är det inte, vi är inte ens kristna varför gör min familj så här mot oss”. Orden kommer från Nina som slagit sig lös från hedersförtrycket i sin familj och nu gömmer sig undan släktens hot och våld.

När mörkret faller är ännu en bra svensk thriller levererad av regissören till Noll tolerans, Livvakterna och Den tredje vågen. Filmen fick fyra guldbaggenomineringar vid filmgalan för den spännande och angelägna skildring som mer än berör ämnet mäns våld mot kvinnor i dess olika former; psykisk terror, misshandel, hedersvåld och mord.
Carina är en framstående kvinnlig journalist som vinner stora journalistpriset. Hon är omtyckt och uppskattad på sin arbetsplats av sina kollegor, precis som hennes man tillika far till deras gemensamma barn, som också arbetar på samma TV kanal. Vad kollegorna inte känner till är den terror Carina utsätts för bakom stängda dörrar. De vet inte hur hennes barn får se sin mamma bli slagen, förnedrad och sexuellt trakasserad. Hennes svartsjuka man förvandlas från den trevliga medarbetaren till kvinnomisshandlaren som lärt sig var man slår så det inte syns och när han ska be om ursäkt för att Carina ska ta på sig skulden för det inträffade; ”hon kanske inte gav honom uppmärksamhet, borde inte ha talat med den där kollegan, var provocerande eller skulle ha hoppat över det där mötet”.

Kamp för sanningen

Men en dag när blodet rinner ned för ansiktet på henne, då den lille sonen inte orkat hålla bort pappans slag från mamma bestämmer sig Carina: nu var det sista gången. Nu börjar kampen mot fördomarna på den gemensamma arbetsplatsen: ”han som var så snäll”.
Samtidigt utspelar sig en annan situation i samma stad. Leyla och den yngre systern Nina står under faderns patrialkala kontroll, en far som pressas att försvara familjens heder och ställer krav på sina söner att hjälpa till. Leyla bestämmer sig för att ta strid för ett eget liv.
Hon får stöd av en kompis och bryter sig lös från familjens kontroll och terror efter att farbröderna försökt tvinga henne till självmord då det kommit fram att hon umgåtts med en kille i skolan.
Från en ensam lägenhet försöker hon börja om. Men kärleken och längtan efter sina yngre syskon, framförallt Nina som hon varit oskiljaktig ifrån, får henne att gå tillbaka till familjen. Detta blir en kamp på liv och död.
Det blir en historia där två bröder som älskar sin syster ställs inför hård press att försvara familjens heder. En heder som splittrar familjen, hur långt måste de gå, vad är de beredda att göra.
Filmen visar på ett utomordentligt sätt den brutala verklighet som drabbar alltför många kvinnor och unga tjejer som lever under hedersförtryck eller drabbas av mäns våld. Den visar också att det inte har något att göra med etnicitet eller kultur utan är en del av det globala förtrycket mot kvinnan som utsätts för terror för sitt kön.
Trots att regissören vill ge en bild av att kampen mot kvinnoförtrycket förs i EU-parlamentet och förändringar kommer uppifrån, är filmen helt klart sevärd.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!