När spricker bubblan?

2011-07-07 19:57:57
Vattenfalls vinst i år blir mer än 5 000 kronor per invånare. Storbankernas vinster är över 10 000 kronor per invånare.

Så blir utfallet om vinsterna för första kvartalet fortsätter året ut. För en familj med fyra personer blir det 60 000 kronor!
Sverige har både en finansbubbla och en moderatbubbla. Regeringen Reinfeldt har kunnat genomföra sina extrema attacker av två skäl:
  • Plundring och svältkur i offentliga sektorn och för arbetslösa, sjuka och pensionärer.
  • Den totala avsaknaden av verkligt motstånd från fackföreningsrörelsen.

Hushållens konsumtion, inte sällan på kredit, ger tillsammans med exporten höga BNP-siffror. Investeringar för framtiden, å andra sidan, är lägre än i resten av Europa. 60 000 industrijobb som försvann 2008-09 har inte kommit tillbaka trots uppgången.
Det här kommer inte att fortsätta. Bankerna fick hjälp av Anders Borg att tvinga igenom slakt på skolor och vård i Lettland för att betala krisen.
Men Sverige har fortfaran­de EU:s fjärde största banksektor. Bankerna undersöks nu av Bankinspektionen för att de bedriver spekulativ handel liknande den som år 2010 orsakade konkurs för HQ Bank. Ännu allvarligare är att hälften av alla bolånekunder inte kommer att klara hö­gre räntor.
Nyliberalismens rea på apotek, kollektivtrafik, skolor, vård och omsorg – liksom på a-kassa, sjukersättning o s v – gör Sverige sämre rustat än någon gång tidigare inför en ny ekonomisk nedgång.
Det som saknas är en verklig opposition på arbetsplatserna, och på gator och torg, som kan samla det stora missnöje som finns. Rättvisepartiet Socialisterna står för att det behövs ett nytt kämpande arbetarparti med ett socialistiskt program.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!