Näthat och hot mot asylaktivist

2013-05-25 10:25:18


Asylaktivisten Anna Olofsson har vid upprepade tillfällen blivit utsatt för hot och hån.

Offensiv har pratat med Anna Olofsson som på grund av sitt engagemang för rätten till asyl och flyktingar har fått motta hotbrev, hån på websidor och otrevliga kommentarer på stan. Allt med antydan om att hon är kvinna.

Offensiv har tidigare uppmärksammat hur Anna fick hem hotbrev efter att hon gått ut i lokalmedia med kritik för att hennes asylsökande vänner inte fick gå på gym som vanliga människor.
Men det slutade inte där. Efter hotbrevet haglade kommentarerna på kommentarsfält hos tidningarna, på nätforum och till Anna.
– Vissa anklagade mig för att själv skrivit hotbrevet för att få ”uppmärk­samhet”. På rasistiska webbsidor och forum hånade man artikeln i Expres­sen och kom med personangrepp och rasistiska påhopp. Kuriren fick ta bort 70 procent av kommentarerna, har de berättat för mig.

Rasism och sexism går hand i hand, vilket man kan se tydligt i Annas fall. Patriarkala härskartekniker som å ena sidan nedvärderar kvinnan och å andra sidan lyfter upp sitt ­rasistiska tryne ur gyttjan.
Anna berättar om parallellerna hon dragit mellan näthat, rasism och sexism.

– Det kommer alltid från män, till och med min mammas ex, det är på nätet, på jobbet, på stan. I hotbrevet stod det att jag är ”ett äckligt negerluder”. Vissa har även diskuterat mitt privatliv, vem jag är tillsammans med och så. På en sida stod det att jag var otrogen med en neger. En annan diskuterade huruvida jag var tillsammans med eller hade sex med de asylsökanden som jag kämpat för.
Näthatet måste uppmärksammas för att stoppas, menar Anna som fortsätter sin kamp för asylrätt, mot rasism och patriarkala strukturer.
– Varför fortsätter jag? För att samhället måste förändras, det är viktigt. Men allt det (näthatet, reds anm) blir snarare min styrka att fortsätta kämpa.

Annas berättelser från verkligheten visar hur kampen mot rasism, för asylrätt och mot sexism måste enas. En socialistisk rörelse mot högerpolitikens patriarkala och ekonomiska bojor kan ena denna kamp genom kamp mot den ­gemensamma nämnaren, kapitalismen.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!