Nazister angrep socialister

2007-08-16 22:19:00
Söndagen den 5 augusti attackerades medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna i centrala Göteborg av nazister tillhörande ”Göteborgs fria nationalister” knutna till den nazistiska hemsidan info14. Det var under en aktivitet för demonstrationer mot högerregeringen den 18 september som attacken ägde rum.

– Vi arbetade för demonstrationen den 18 september mot högerregeringen när 7-8 nazister attackerade oss, säger Jimmy Lied, Rättvisepartiet Socialisterna.
– Efter en timma kom nazisterna rusande. ”Ni befinner er på farlig mark, Göteborgs gator tillhör Göteborgs nationella”, sa de och slog undan materialet ur händerna på Kristofer och mig, men vi vägrade att flytta oss. De rusade fram och välte informationsbordet som stod uppställt i Brunnsparken.
7-8 nazister bildade sedan en ring runt Kristofer och Jimmy och försökte med hot driva dem från platsen, men misslyckades. Flera förbipasserande uppmärksammade vad som hände och nazisterna försvann från platsen.
– Att nazister mitt på dagen vågar attackera politiska motståndare visar att deras självförtroende har ökat. Detta är ett hot mot alla antirasister, flyktingar, fackligt aktiva och socialister, säger Kristofer Lundberg och betonar hur viktigt det är att sammankoppla kampen mot rasism och kampen mot högerpolitiken.
Attacken har uppmärksammats i media i både Göteborg och norra Sverige. Rättvisepartiet Socialisterna har besvarat attacken med att varje dag under en vecka vara ute i Brunnsparken på samma plats som där attacken skedde och informera om vad som har hänt och om hur nazisterna kan bekämpas. RS pekar på att det är så här nazister arbetar: att med våld och hot om våld försöka tysta antirasister och andra politiska motståndare. Även om nazisterna inte har blivit starkare och är små och isolerade, så är de ett fysiskt hot mot enskilda. Deras ökade aktivitet utgör ett hot mot alla. Nazisterna självförtroende har ökat i och med sverigedemokraternas intåg i kommunfullmäktige. Något som Rättvisepartiet Socialisterna demonstrerade mot i november.
– Högerregeringens omänskliga flyktingpolitik ger vatten på kvarn åt isolerade nazistgrupper. Därför är det självklart att ta upp kampen mot rasism som en del i kampen för asylrätten den 18 september i demonstrationerna mot högerregeringen, avslutar Kristofer och Jimmy.

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!