Nazister åtalas inte för överfall på RS-medlem – trots filmbevis

2009-06-24 11:23:00
Det var i september ifjol som Johannes Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna, blev överfallen mitt på ljusa dagen av ett 10-15-tal nazister vid centralstationen i Göteborg. Nu väljer åklagare Karl-Erik Esbo att inte väcka åtal.

Johannes Lundberg, som var på väg till Nordstan för att kampanja och sälja Offensiv, blev igenkänd av nazis­terna, som sprang över gatan och utdelade sparkar och slag.
Johannes lyckades slita sig loss och springa från platsen.

I ett filmklipp
som nazisterna själva lagt ut på nätet kan man höra hur de ropar ”Döda honom” och ”Döda de röda”. Trots detta väljer åklagaren att inte väcka åtal.
– Man ser väldigt tydligt på filmen att Lundberg blir slagen, men det är svårt att se vem som gör vad, samtidigt som Lundbergs vittnesmål var li­te otydligt och att han inte till 100 procent kan peka ut vem som gör vad, säger Esbo till veckotidningen Offensiv.
– Det är klart att jag inte kan peka ut någon till 100 procent då jag hade fullt upp med att skydda mitt ansikte. Men tre personer har jag pekat ut de som var med, vilket också syns på filmen, säger Johannes.

I onsdags inleddes emellertid förhandlingarna mot fem nazister från Svenska motståndsrörelsen angående tre andra fall av grov misshandel som ägde rum samma dag, mot RS-medlemmarna Stefan Berg och Manuel Fernandez samt en ungmoderat.
Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!