Nazister attackerade sittstrejken

2017-08-09 12:43:57
– Vi utsatta ungdomar behöver mer hjälp!
– Mikael Ribbenvik har uppenbarligen inte koll på säkerhetsläget.

På tisdagkvällen den 8 augusti attackerades de ensamkommande flyktingungdomarna som sittstrejkar på Mynttorget av nazister ur gruppen Nordisk Ungdom.
– De var cirka 15 stycken som kom och ropade åt oss att åka hem. De kastade bengaler. Vi blev rädda, jag är fortfarande uppjagad. Men vi satt ner och gjorde hjärtan med fingrarna tillbaka till dem. Polisen kom snabbt men det tog lång tid för ambulansen att komma fram vilket var jobbigt då en person hade problem med hjärtat. Två personer skadades och de är på sjukhus, berättar Ahmad Rahimi på onsdagsmorgonen. När jag kommer dit ligger kanske uppåt hundra personer och sover på torget.

Strejken är omfattande men behöver mycket mer stöd. Vi behöver hjälpa till – inte minst med säkerheten. Ett tiotal funktionärer motade bort nazisterna igår kväll. Idag måste vi vara många många fler. Det är också så att den här strejken kommer hålla på länge och alla antirasistiska krafterna i Sverige behöver komma samman för en direkt samling nu och för att hålla ut tills utvisningarna är stoppade. Polisen har nu satt ut en bil intill strejken men de har när detta skrivs ännu inte gripit nazisterna. Trots att det är samma nazistgrupp som attackerade Prideparaden i lördags, blev släppta och attackerade Paraden igen och nu flyktingarna. Att vara många flyktingaktivister och antirasister och att vara välorganiserade är därför den enda pålitliga säkerheten.

Det här är delar av Fatima Kawari, ordförande för Ensamkommandes Riksförbund i Stockholms, slagkraftiga tal strax efter nazistattacken.
– Vi är utsatta ungdomar som bor på gatan, vi behöver mer hjälp!
– När nazisterna attackerade kom ambulans och polis och det blev det lite lugnare. När en bomb exploderar i Afghanistan tar det flera timmar tills någon kommer.
– Vi sa till Mikael Ribbenvik generaldirektör på Migrationsverket, stoppa utvisningarna!, sen går vi hem. Han har inte kommit hit så han har ett ansvar för att vi nu har blivit attackerade. ”Vi väntar på honom!, ”Vi väntar på honom!”.
– Sveriges Radio sa imorse att de pratat med Ribbenvik och att han sa att han inte behöver komma hit till Mynttorget för att han har kontroll på säkerhetsläget i Afghanistan. Men han har ju inte koll på säkerhetsläget här på Mynttorget! Av 34 provincer påstås tre vara säkra i Afghanistan. Vi kan inte åka tillbaka till Afghanistan – det är ett helvete där.

Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till sittstrejken. Vi kräver:

  • Amnesti för alla flyktingar som är i Sverige nu. 
  • Asyllagen från 2016 måste omedelbart rivas upp, att permanenta uppehållstillstånd som norm och rätt till familjeåterförening återinförs.
  • Rätt till asyl för politiska flyktingar och alla som flyr krig och terrorism.
  • Gemensam kamp för jobb, bostäder och välfärd för alla. Låt banker och storföretag betala.
  • Masskamp mot nazismen. Vänd inte nazisterna ryggen utan svara med massmobilisering – fackföreningar, andra föreningar och lokalsamhället.
  • Kamp mot all rasism och diskriminering. För ett socialistiskt samhälle där alla ges lika rätt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!