Nazister buades ut i Stockholm

2013-09-15 13:09:11
Hundratals antirasister samlades igår på Hötorget i Stockholm för att visa sin avsky mot nazistiska Svenskarnas parti. Protesten arrangerades av Nätverket mot rasism.

Igår gavs Svenskarnas parti tillstånd av polisen för att mitt i centrala Stockholm få marschera och sprida sin hatpropaganda. Många samlades på ett fullpackat Hötorget för att visa sitt missnöje mot de dryga 200 nazisterna i SvP. Som mest var motdemonstrationen 500 personer stark och flera tal hölls i väntan på att nazisternas marschväg skulle passera motdemonstranterna.

Lina Rigney Thörnblom, som var konferencier, tog upp Umeå som ett exempel på hur mycket starkare den antirasistiska rörelsen är. Där samlades förra veckan 5 000 personer efter att en nazistgrupp haft ett torgmöte i staden.

Även Anna från Studenter mot rasism talade, och nämnde bland annat Grekland och Gyllene Gryning som ett exempel om hur det kan gå när nazister och fascister tillåts en plattform. Johanna från Allt åt alla var också en av talarna. – Svenskarnas Parti är på gatorna vad Sverigedemokraterna är i riksdagen! Vidare talade även representanter för RKU och Arbetarmakt, men också personer utan organisationstillhörighet. 

Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna betonade i sitt tal hur våldsamma de olika nazistsekterna är. 
– Vilka är SvP? Det är en grupp mördare! Sedan början av 80-talet har nazisterna mördat 25 personer i Sverige. Han betonade också vikten av att inte bara kämpa mot rasism, utan också mot högerpolitiken som göder de rasistiska strömmningarna vi ser idag.

Demonstrationen ställde sig mitt på Kungsgatan, närmare nazisternas marschväg, så att antirasistiska talkörer och burop skulle kunna överrösta dem. De högerextrema rörde sig i snigeltakt framåt med ett enormt polispådrag runt omkring, för att skydda dem. Längst nazisternas marschväg hade flera mindre spontana protester samlats på tvärgator. De högerextrema var vid flera tillfällen tvungna att stanna upp sin marsch. I flera timmar stod antirasister och skrek talkörer och stämningen var väldigt bra. Det märktes at det fanns en ilska mot nazisterna, men också att det fanns en känsla av styrka bland antirasisterna.

Enligt uppgiftg har polisen har gripit åtta personer i samband med nazisternas demonstration och motdemonstrationen. Uppgifter från Expressen bekräftar att nazister har kastat tillhyggen (“projektiler”) på personer som uttryckt sitt missnöje med deras hatpropaganda.

Kampen mot rasism och nazism är högaktuell. Det är viktigt att inte ge nazister och fascister en plattform att stå på. Det är viktigt att varje gång de visar sig på gator, i skolan, på arbetsplatser och i fackföreningar, trycka tillbaka deras självförtroende och inte ge dem utrymme att sprida sina hatiska budskap. Det krävs dock också att kampen mot rasismen knyts till kampen mot högerpolitiken, som göder de rasistiska grupperingar och partier som finns i Sverige.

Antirasist i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!