Nazister släpades bort från festivalen

2010-09-30 14:00:14
Strax efter lunchtid på fredagen kom nazister från en av landets mest våldsbenägna nazistsekter till festivalen ”Piteå Dansar och Ler”. De sju nazisterna tillhörande SMR (Svenska motståndsrörelsen) ställde upp sig på Byxtorget i centrala stan med fana och flygblad i vad som var tänkt som en styrkeuppvisning. Istället slutade det med att de släpades iväg ef­ster att vakter och festivalbesökare attackerats.

Piteå är en arbetarstad med stolta antirasistiska traditioner och festivalbesökarna kontaktade snabbt väktare då de märkte nazisternas närvaro.
När två väktare efter en kort stund dök upp hade nazisterna börjat ropa slagord.
Väktaren som gick fram för att be om tillståndsbevis för nazisternas manifestation, som ägde rum inne på festivalområdet, möttes snabbt av aggressiva aktivister från SMR.
Då nazisterna försökte använda fanan som tillhygge greppade väktaren denna samtidigt som fler vakter anlände som förstärkning. Nazisterna gick till anfall med sparkar och slag. Nazisternas våldsamheter fick en rad festivalbesökare att även de hjälpa till i omhändertagandet av nazisterna. Fler väktare anlände och nazisterna tvingades ned på backen. Efter att de vägrat att resa sig och gå, fick de flesta släpas från platsen.
Nazisterna polisanmäldes sedan för våld mot tjänsteman.
På polisstationen visade det sig att nazisterna även var knivbeväpnade. Att de bar kniv när de omhändertogs visar på faran med nazisterna, samt på hur långt de är beredda att gå. Ha­de de fått chansen att dra fram kniven hade det sannolikt inte slutat lika väl. Detta hände t ex i Stockholm, där en förbipasserande knivhöggs i nacken, med följden att en av SMR:s aktivister sitter fängslad för dråpförsök.

Att utredningschef Anna-Karin Bengtsson vid Polisen i Piteå säger till Piteå-Tidningen att ”Vi vet inte vilken organisation de tillhör” visar hur dålig koll polisen har i frågan om nazisterna. SMR, som är en tungt krimi­nell organisation, har i flera år försökt att etablera sig i Piteå, men misslyckats.
Detta beror inte på polisen, utan på det starka antirasistiska motstånd som har rests, t ex då 400 elever strejkade och demonstrerade mot nazistvåldet efter att en medlem i Rättvise- partiet Socialisterna misshandlades samt att RFSL:s lokaler utsattes för mordbrand.
Även då sade sig polisen vara ovetande om vilka som låg bakom såväl överfall som mordbrand.
Det var först efter att RS uppmärksammade att det var nazister som låg bakom som två personer kunde dömas till fängelse, personer som i dagsläget kan knytas till aktiviteter runt SMR.

Den senaste veckans händelser visar att kampen mot rasism måste trappas upp och tas på allvar. Hotet från nazisterna är på riktigt och de måste stoppas medan de är små och isolerade.
Arbetarrörelsens organisationer är avgörande i kampen mot rasism och nazism. Fackförbunden borde nu utlysa protester och bjuda in andra till att delta. Detta skulle kunna bli en av Piteå största antinazistiska mobiliseringar och stoppa SMR:s försök att återkomma.

RS Piteå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!