Nazisterna måste stoppas

2017-08-30 23:58:43
Efter Charlottesville har pressen i USA och internationellt ökat mot extremhögern. När nazistiska NMR nu planerar en demonstration i Göteborg den 30 september måste de stoppas.

På grund av den opinion som följde efter terrordådet i Charlottesville och Trumps ovilja att kritisera Ku Klux Klan, rasister och nazister har nu flera företag tagit avstånd från nazistiska grupperingar. I Sverige har exempelvis PayPal, Youtube och Soundcloud stängt ner för nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) och dess något växande propagandaarbete.
Utan de massprotester som har ägt rum i USA mot rasism och nazism hade inte denna opinion vuxit fram lika starkt.
Det är därför det är viktigt att demonstrera den 30 september i Göteborg mot nazisterna.
NMR har svarat med att slå tillbaka med krav på förklaring varför de anses vara nazister och har i samma uttalande på Nordfront lagt upp en bild med text där de anklagar PayPals frysning av deras konto för att vara en del av en världsomfattande judisk konspiration.

NMR har nyligen också gått ut med att de nu nominerar sina tre första kandidater för valet 2018: Per Öberg, Ludvika; Fredrik Vejdeland, Kungälv och Bo Nilsson, Boden. NMR uppger att Bo Nilsson var en av grundarna av SD och under en period var han partiets vice ordförande, Han har dessutom har varit misstänkt av Säpo för att ha varit inblandad i mordet på Olof Palme.

NMR är beredda att ta till våld för att få igenom sin vilja och är ett hot mot alla oliktänkande och människor som inte passar in i deras världsbild. Nazisterna har trappat upp sin utåtriktade aktivitet under de senaste månaderna och de marscherar för att få ökat självförtroende.
Men det är ändå viktigt att inte överdriva deras storlek – sekten är en marginaliserad organisation och kan stoppas.
Lärdomarna från kampen i USA mot nazism och rasism är att när tiotusentals går ut i protester mot nazisternas våld resulterar det i att flera inplanerade högerextrema marscher ställts in.
Att stoppa nazisterna den 30 september handlar om att försvara rättigheter för flyktingar och invandrare, hbtq-personer, fackligt aktiva, socialister och andra oliktänkande, det vill säga de som inte håller med nazisterna. Göteborgs antirasister måste därför ut och mobilisera för att stoppa nazistmarschen. På sikt måste dessutom kampen mot nazism och rasism blir mer offensiv och kopplas samman med en rad olika frågor.
Grogrunden till rasism är kapitalismen som innebär nedskärningar, privatiseringar, bostadsbrist och ökade klassklyftor. För att helt bli kvitt rasism behöver arbetare och ungdomar organiserar sig i en kamp mot systemet – för ett socialistiskt samhälle. Så länge marknaden tillåts fortsätta styra kommer rasister och nazister få ständigt nya chanser att växa. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!