Nazisternas medborgargarden

2013-06-05 13:05:06
Att nazister kan agera tillsammans med fotbollslagens firmor – vilket skedde under upploppsveckan i Stockholm – är en förvarning om nazismens hot i framtida kriser.

Man ska inte överdriva nazisternas antal. Svenskarnas parti, Svenska motståndsrörelsen och huliganer från de tre Stockholmslagen skrapade kvällen den 24 maj tillsammans ihop till en gruppbild på 70 personer under parollen ”medborgargarde”. Våldet de orsakade är desto allvarligare.
Nazisthuliganerna hade hört om att en papperskorg brann i ­Storvreten i Tumba, som för övrigt hade varit helt lugnt. Gänget tog sig dit.

Till Offensiv har några killar som spelade fotboll i Storvreten berättat att 40 nazister, rakade, i svarta jackor och kängor, kom stormandes emot dem. Polisen var i närheten, men lät nazisterna passera. Fotbollskillarna hann som tur var undan. Sedan tog sig nazisterna upp till en fritidsgård (som just hade blivit stormad av polisen i jakt på den brinnande papperskorgen) och misshandlade en 15-åring på kryckor.
En man blev senare misshandlad på Södermalm av nazister och i Rinkeby blev en man överfallen och brutalt misshandlad av ett stort gäng. Nazisterna drog även till Fittja, men blev till slut stoppade av polisen.
Det är svårt att föreställa sig något mer bisarrt än ett sammangående av konkurrerande firmamedlemmar och rivaliserande nazister för att ”skapa trygghet för svenskarna”, det vill säga åka och slåss i förorten.
RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!