Nazisthotet växer och får svar

2012-12-19 19:09:17
Nazistiska Gyllene Gryning fick 400 000 röster och 7,5 procent i valet i juni, mer än kommunistpartiet. De senaste veckorna har partiet fått upp till 14 procent och varit tredje störst efter Syriza och högerpartiet Ny Demokrati. Nu växer det organiserade motståndet mot nazisterna.

– Det är ett resultat av massarbetslöshet, massfattigdom och en enorm ilska i samhället, samtidigt som de traditionella partierna kollapsar. Det är en fara för alla länder i kris, säger Nikos Kanellis i Xekinima (CWI Grekland).
Fram till valen i maj-juni hade Gyllene Gryning bara nått 0,2-0,3 procent. Men i de senaste kommunalvalen fick de en kommunfullmäk­tigeledamot. I 2-3 år har de ­medvetet satsat i bostadsområden med ­sociala problem, med kriminalitet och droghandel, socialt utslagna och pappers­lösa.
De har bildat ”folkkommittéer”, samtidigt som staten inget gör för­utom att själv attackera invandrare. Vänsterpartierna har inte sett faran med Gyllene Gryning och inte varit närvarande i dessa bostadsområden.
Under valen i våras hade Gyllene Gryning en ”radikal”, nästan ”antikapitalistisk”, profil – mot etablissemanget, mot systemet och mot EU-avtalen. Det tidigare extremhögerpartiet Laos, som gick med i regeringen innan valen, har kollapsat och existerar inte längre.
– Gyllene Grynings populistiska propaganda ”mot allt” vann stöd bland mellanskikt, arbetslösa, unga utan framtid och äldre personer i arbetarstadsdelar. De ville att Gyllene Gryning skulle sätta skräck i politikerna.

Bakgrunden var också känslan av att de många generalstrejkerna inte har gett resultat. Efter tvådagarsstrejken i februari i år drabbades grekerna närmast av en stämning av depression – känslan att det inte fanns någon väg framåt.
Även vänsterpartierna uppfattades som en del av systemet. När Gyllene Grynings representant i en tv-debatt attackerade deltagare från kommunistpartiet och Syriza ökade det ­bara nazisternas stöd.
– Gyllene Gryning skapade myter, t ex att de beskyddade äldre som skulle till banken och var rädda att bli rånade. De fick stora rubriker om att de gav mat till greker och rensade upp bland kriminella, trots att det högst handlade om enstaka fall, berättar Nikos Kanellis.
– De genomförde också våldsaktioner mot invandrare, särskilt paki­stanier, afghaner och araber. Ofta agerade de tillsammans med specialpoliser och ibland mitt på dagen.
Efter valet har parlamentsledamöter för Gyllene Gryning lett attacker mot gatuförsäljare och festiva­ler. De har särskilt angripit vänsteraktivister, t ex medlemmar i Xekinima som delat flygblad.
– De har hotat artister som ­uttalat sig mot dem, sagt att invandrarbarn ska kastas ut ur skolorna och agerat för att stoppa en teaterföreställning. De har också försökt få fackliga positioner, t ex bland bussförare i Aten.

Men det finns också ett växande motstånd. Antifascistiska kommitté­er bildas i Aten och runt om i landet, flera på initiativ av Xekinima. Kommittéerna arbetar politiskt för att diskutera med folk, ge argument, genomför solidaritetsaktioner med t ex kläder till fattiga och organiserar demonstrationer och självförsvar.
– I flera fall har lokalinvånare mobiliserat och stoppat Gyllene Grynings möten. På en ö där de skulle ha ett möte hindrades deltagarna att nå till hotellet där mötet hölls. I ett ­annat fall drevs de bort från en demonstra­tion de ville delta i. Till och med en del av kyrkan börjar nu protestera, säger Nikos Kanellis.

– Gyllene Grynings agerande i parlamentet avslöjar deras politik. De säger sig vara emot EU-avtalen men har röstat för privatiseringar inom jordbruket och mot skatter för de rika.
Arbetsgivare använder Gyllene Gryning för att hota arbetare. En chef på ett varuhus i Larissa varnade t ex arbetarna att de skulle attacke­ras om de gick ut i strejk.
– Gyllene Gryning har fått med sig ett skikt unga i våldsaktioner, men det är fortfarande oklart vilken styrka partiet verkligen har. De är ­definitivt svagare än vad media framställer dem som.
Vänsterpartierna – Syriza och kommunistpartiet KKE – har under­skattat faran och har inga svar på den sociala krisen. Om en ny Syrizaregering bildas och arbetarklassen kräver att få tillbaka vad den förlorat kommer situationen omedelbart att förändras.
Kapitalistklassen kommer att försöka fälla vänsterregeringen och även använda Gyllene Gryning i detta syfte.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!