Nedbrytande misstro mot sjuka

2007-08-30 14:53:54
Socialstyrelsens förslag om riktlinjer för att begränsa sjukskrivningstiderna är bara en del i ett helt paket av försämringar för de sjuka. Strax före sommaren kom förslag om en andra karensdag, krav på läkarintyg från första sjukdagen och tvång för den som är deltidssjukskriven på att vara på jobbet hela dagen.

Att socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (m) säger att pengarna från sjukförsäkringssystemet ska användas för att sänka skatterna understryker att attacken mot de sjuka är en del i systemskiftet.
Offensiv rapporterade förra veckan om de nya riktlinjer för sjukskrivningar som Försäkringskassan (FK) och Socialstyrelsen har tagit fram, och som stöds av regeringen.
I ursprungsförslaget ingick att utmattningssyndrom (utbrändhet) inte skulle berättiga till någon sjukskrivning alls. Utredningen tillsattes redan av socialdemokraterna. Man vill måla upp en bild av att det är de sjukas eget fel att de är sjuka, och att det finns ett utbrett fusk, ”överutnyttjande”, av systemen.

Nedbrytande misstro

Sanningen är snarare motsatsen. Dan Molund, som drabbades av två hjärtinfarkter och en hjärninfarkt för några år sedan, vittnar om hur svårt det kan vara att bli sjukskriven:
– Trots intyg från kardiologavdelningen om mina svåra sjukdomar ville försäkringskassan ha ytterligare intyg. Efter lång väntan fick jag äntligen min sjukskrivning. Men tiden i ovisshet var oerhört nedbrytande. Jag hade en sjukdom som enkelt kan bevisas med EKG och röntgenbilder. Jag tänker på alla de som drabbas av sjukdomar som inte är lika lätta att bevisa.
Försäkringskassan har också fått kritik för sina allt hårdare tag mot sjukskrivna där fler får nej, anklagas för fusk eller till och med polisanmäls. Detta har lett till en dramatisk ökning av antalet överklaganden till Länsrätten under de senaste åren.
För Länsrätten i Västerbotten var en tredjedel av fjolårets 2 700 mål från Försäkringskassan. Av dessa fick till slut 4 patienter av 10 rätt. Försäkringskassan ligger högt över andra myndigheter ifråga om andel förlorade mål.
Även anmälningarna till JO ökar, och fler ärenden slutar med kritik mot Försäkringskassan. År 2003 fick JO in 271 klagomål mot FK. År 2005 var antalet 427.
Samtidigt ökade antalet ärenden som slutade med kritik mot FK från 8 till 21 procent.

Slår hårdast mot kvinnor

Mot denna bakgrund är det inte svårt att räkna ut hur de nya sjukskrivningsriktlinjerna kommer att användas av Försäkringskassan.
– Det här låter som ytterligare ett försök att spara pengar. Det kommer främst att rikta sig mot kvinnor och svaga grupper i samhället, säger Aleksander Perski, docent på Institutet för psykosocial medicin på Karolinska Institutet, till Dagens Nyheter.

Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!