Nej-sidan leder på Island

2010-03-03 16:00:44
Islänningarna fortsätter motståndet mot att betala bankernas svindlande affärer. Opinionsmätningar i början av veckan pekar på 74 procent nejröster och 19 procent ja i folkomröstningen på lördag den 6 mars.

Regeringen, som består av socialdemokraterna och den gröna vänstern, skrev under ett avtal att betala tillbaka motsvarande 40 miljarder svenska kronor till Storbritannien och Nederländerna fram till år 2024. Det skulle täcka vad regeringarna i dessa länder lagt ut efter att internetbanken Icesa­ve gick omkull på hösten 2008.
Men en stor opinion pressade presidenten till att säga nej till avtalet, vilket enligt Islands grundlag automa­tiskt leder till folkomröstning – men detta är den första sedan självständig­heten 1994.
Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir har försökt förhandla fram ett nytt avtal med de båda regeringarna och med oppositionspartierna i alltinget för att undvika folkomröstningen – men de sista dagarna i fe- bruari kollapsade förhandlingarna.
Motståndet bland vanligt folk gäller inte bara avtalet om Icesave. Den ekonomiska krisen fortsätter – under år 2009 minskade landets ekonomi med 7,7 procent. För ett år sedan fälldes den dåvarande högerregeringen.
Vad krisen runt folkomröstningen visar är att Island behöver ett nytt parti – ett arbetarparti som tar strid mot kapitalets makt.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!