Nej till Förbifart Stockholm

2009-10-07 17:26:05
Rättvisepartiet Socialisterna protesterade den 1 oktober mot bygget av Förbifart Stockholm i samband med Stadsbyggnadskontorets så kallade programsamråd Tensta Träff. Innan mötet samlades det namn och informera- des det om bygget. Ett 40-tal personer, inklusive medlemmar i RS, deltog på själ­va samrådsmötet.

Många boende i området ställde kritiska frågor som senare – om de ens besvarades, bortförklarades av projektets tjänstemän.
– Det finns ett tydligt motstånd till det här bygget. Vad krävs för att ni ska lägga ner det? frågade Nikolaj Cyon dem under mötet.
Tjänstemännen – som var där för att informera och ta till sig åsikter – var väldigt noga med att inte låta alla åsikter komma till tals. Men de medgav att alla byggen och beslut alltid kan modifieras och eventuellt, som sista utväg, rivas upp.

De medgav också att det fortfaran­de saknas miljökonsekvensbeskrivningar för till exempel Hjulstamotet, där 200 000 bilar om dygnet ska passera över jord bara 200 meter från bebyggelsen. Vilket regeringen trots detta redan har sagt ja i den så kalla­de tillåtlighetsprövningen.
Tjänstemännen ville ge sken av att ”Järvas invånare tycker att det är bra med motorvägar”, men pressades rejält på frågan om varför man planerar för att dra vägen i en 17 kilometer lång tunnel under alla villaområden, men inte just vid Järvas miljonprogramsområden.
Rättvisepartiet Socialisterna överlämnade protestlistor med 550 namn som på bara några dagar samlats in mot bygget av Förbifart Stockholm. Så en vilja att stoppa projektet bland många boende i Järva finns det!
RS kommer att fortsätta samla in namn och, med alla de boende som vill vara med, kämpa för utvidgad och gratis kollektivtrafik istället för Förbifart Stockholm och för ett Järva fritt från föroreningar.
Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!