Nej till hyreschock när Järva ska ”lyftas”

2010-05-19 16:45:27
En hyreshöjning med 50 procent på tre år, där hyran för en trea på 90 kvadratmeter höjs med 2 800 kronor i månaden till 8 600 nästa år. Det är resultatet av Fabeges risi­ga ”totalrenovering” av 1 200 lägenheter i Tensta och Rinkeby.

Hela projektet står idag stilla och halvfärdigt i väntan på att behandlas i Hyresnämnden. Detta sedan ett 70-tal upprörda hyresgäster i Tensta och några i Rinkeby överklagat den illa utförda renoveringen – med senkommet stöd från Hyresgästföreningen Region Stockholm, som först godkänt hyreshöjningen.

Offensiv har träffat Mustafa Ka-zaer och Claes Wester, som är ordförande respektive sekreterare i den lo- kala hyresgästförening, LH Fabege Tensta, som bildats för att organisera motståndet på Risingeplan och Hyppingeplan i Tensta.
– De skyllde på ett behov av stambyten i husen, som är byggda i slutet av 60-talet. Men det fungerade bättre förut. Nu har vi fått trängre rör, vatten som inte rinner för att det blir stopp, mögel och avloppslukt i vissa lägenheter, säger Mustafa Kazaer.
Lokaltidningen Mitt i Tensta-Rinkeby har beskrivit nyrenoverade lägenheter med sprickor i taket, trasiga lister, flagnade köksluckor, spruckna spånskivor under diskbänken, löst hängande strömbrytare, otäta fönster o s v.
Enligt Claes Wester utfördes reno­veringen av inhyrd utländsk arbetskraft som inte kunde ett ord svenska och som sov i de lägenheter de renoverade.
Trots att lägenheterna har blåsts ut med stambyten, kaklade badrum och nya köksluckor, ny kyl och frys, elarbeten, ny parkett och linoleumgolv i stället för de gamla, är det enligt LH Fabege Tensta inte fråga om någon höjd standard.
– Badrummet är det enda som är nytt, där har de till och med lagt elvär-me i golvet som drar hur mycket som helst, så den har jag inte satt på en en­da gång, säger Mustafa Kazaer.
Besvikelsen över att Hyresgästfö­reningen Region Stockholm skrivit på hyreshöjningen är så stor att många vill gå ur. De som förhandlat över de­ras huvuden försvarar sig med att hyresgästerna skrivit på att de accepterat den renovering som planerades.

– Men vi blev förda bakom ljuset. Ingen hade en aning om att hyreshöjningen kunde bli så här stor. Det fanns inte ens någon information om att det här var på gång.
Många lågavlönade hyresgäster har helt enkelt inte råd att flytta tillba-ka. Trots en akut bostadskris i Stockholm gapar därför enligt Stockholm City 66 av de 81 lägenheter som reno-verades på Sörbyplan i Rinkeby tom­ma.
– Känslan är att man försöker byta klientel här. Klart man får iväg folk med sådana hyreshöjningar, säger PO Brogren på Hyresgästföreningen.
Bostäderna ägs sedan årsskiftet
av det av Fabege delägda Tornet Bostadsproduktion AB. Lägenheterna köptes av Tornet Bostadsproduktion AB i utbyte mot att Fabege fick 45 procent av aktierna i moderbolaget Tornet AB. Tornet Bostadsproduktion ägs av Tornet AB till 62 procent (som i sin tur ägs av Fabege, Peab och Brinova), samt av Folksam och Riksbyggen till 38 procent.
Detta var en affär helt i linje med Fabeges affärskoncept ”Förvärv, förädling, försäljning, förvaltning” i syfte att ”skapa värden oavsett konjunktur­läge”.

Ny vd för Tornet Bostadsproduktion är ironiskt nog Göran Wendel, som avgick efter kort tid som vd i Svenska Bostäder efter det häftiga motståndet i Husby mot rivningar och lyxrenovering där. Enligt honom beror de många tomma lägenheterna på att man först försökt få till stånd en ombildning till bostadsrätter, nå-got som uppenbarligen misslyckats. Nu när man har bestämt sig för att de ska hyras ut hoppas han enligt Stockholms City på bättre lycka. De Rinke­bybor som Rättvisepartiet Socialister- na talade med i lördags tvivlar.

Nätverket Järvas Framtid, som samtidigt har inlett en ny strid mot hyreshöjningar på 725-1 400 kronor i månaden i Svenska Bostäder, stödjer nu också LH Fabege Tensta i dess kamp med sikte på Hyresnämnden.
Rättvisepartiet Socialisterna i Järva uppmanar till ett maximalt brett motstånd mot de orimliga hyreshöjningarna, den grova skattediskriminering- en av hyresgästerna och deras maktlöshet inför renoveringarna. Utgång­en har betydelse för hyresgäster i hela landet.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!