Nej till imperialismens krigsövningar – demonstrera 16 september

2017-08-19 20:45:42

foto: Commons


Nato och USA kommer att genomföra militärövningar på svensk mark i september. Detta är en del av den svenska militära upptrappningen och närmandet till Nato. Samtidigt mobiliserar nätverket Stoppa militärövningen Aurora för fullt för att demonstrera mot militärövningen.

Stridsvagnar, luftvärn och båtar kommer att delta i övningen som kommer att pågå i tre veckor med start i Göteborg. Det finns heller ingen ”formell garanti” att USA inte tar med kärnvapen till övningen.
Det finns en stark opinion mot Nato och värdslandsavtalet, som bland annat innefattar att Sverige ska kunna ge Nato stöd i en väpnad konflikt i närområdet.
Ett av syftena med sådana här övningar är att nöta ner opinionen. Ett annat syfte är att provocera och hota Ryssland, men också att piska upp patriotiska stämningar. Det finns inget progressivt med imperialistisk hets och det är viktigt att den bekämpas.
I Göteborg finns nätverket Stoppa krigsövningen Aurora där runt 30 organisationer är med och mobiliserar till demonstration den 16 september. Det har även bildats nätverk i Borås och Trollhättan som mobiliserar till Göteborg.
Rättvisepartiet Socialisterna är med i nätverket och uppmanar alla att ansluta sig till den kommande demonstrationen. Aurora och värdslandsavtalet är inte de sista militära upptrappningarna om befälhavare och etablerade partier får som de vill. Demonstrationen i september är inte bara en demonstration mot en militärövning, utan också en demonstration för fred och mot ett framtida medlemskap i Nato. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!