Nej till kapitalets TTIP-avtal

2015-05-13 19:35:24

foto: Sebastian Olsson
Omkring 200 demonstranter slöt upp i Stockholm på den internationella protestdagen mot TTIP.

Lördagen den 18 april hölls en demonstration mot frihandelsavtalet TTIP som just nu förhandlas mellan EU och USA. Demonstrationen var en del av en internationell aktionsdag för att protestrera mot TTIP och andra frihandelsavtal, men även uppmärksamma vad dessa avtal kan leda till.

Demonstrationen arrangerades av nätverket Stoppa TTIP där bland andra Jordens vänner, Skiftet, Latinamerikagrupperna och Small Ones Develop ingår. Protesten var bra anordnad med information, bokbord, skyltar och banderoller. Feministas Ácidas Rrriot Samba stod för introduktionsmusik och tal hölls av representanter från Jordens Vänner, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Union of Concerned Scientists, Ecologistas en acción med flera. Rättvisepartiet Socialisterna deltog också på demonstrationen.

Cirka 200 deltagare slöt upp på protesten. Det kan tyckas få i relation till de konsekvenser TTIP avtalet kommer att innebära, men många har aldrig hört talas om TTIP. Massmedier skriver i stort sett ingenting om det och den information som finns att tillgå från regeringens sida kan mer liknas vid propaganda för avtalet.

Frihandelsavtalen gömmer sig bakom oskyldiga förkortningar som TTIP, CETA och TISA, men innebär omfattande ingrepp i demokratiska principer och länders möjligheter att värna miljö och sociala rättigheter. Ett stort arbete i kampen mot TTIP blir därför att på detta stadium sprida information och uppmärksamma människor på detta.

Offensiv talade med demonstranten Malin Stenström som också uttryckte en oro över den låga medvetenheten hos allmänheten. 

– Det  är för mycket fokus på de multinationella och transnationella företagens intressen. Det begränsar människor. Vi måste visa att vi inte accepterar det här och jag kan verkligen inte förstå varför folk inte tar det här på allvar eller känner till det! Eller varför inte media skriver om det här. Ett sätt att uppmärksamma detta kan vara genom ockupationer.

I Sverige är diskussionen om TTIP generellt lågmäld medan protesterna i andra europeiska länder har varit kraftiga, där fackföreningar tillsammans med civilsamhället och organisationer inom miljö- och människorätt har stått i spetsen för protesterna. Men i Sverige är fackföreningsledningen chockerande nog försiktigt positiva jämfört med i övriga Europa.

Den här protestdagen hoppas vi kan bli början på en större debatt och vidare protester i Sverige.
Vi kan inte under några omständigheter låta TTIP-avtalet drivas igenom. ■

Vad är TTIP?

  • TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, är ett handelsavtal som förhandlas fram mellan EU och USA. Förhandlingarna pågår i det tysta och insynen är minimal. Avtalet kommer att få allvarliga konsekvenser för miljön, välfärden och demokratin.
  • TTIP går ut på att likrikta och standardisera regler och lagar, märkningar och godkännandeprocedurer i Europa och Nordamerika.
  • Utländska företag kan stämma stater vid sidan om det nationella rättssystemet på astronomiska belopp om de anser att en stats lagstiftning är ett hot mot företagets vinster.
  • TTIP kommer att innebära allvarliga inskränkningar av arbetares rättigheter, villkor och löner samt även förödande attacker mot välfärd, miljö och djurskydd. 
  • TTIP kan betyda hundratals fler kemikalier, GMO, klorkycklingar och tillväxthormoner i EU, samt ökad import av skiffergas, olja och olja utvunnen ur tjärsand.
  • Ett regleringsråd kommer att ta makten från de nationella regeringarna gällande lagstiftning, för att garantera att lagar och regler i framtiden utformas i tätt samarbete mellan EU och USA.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!