News of the World läggs ner – Socialister kräver oberoende utredning

2011-07-08 15:24:36
Skandaltidningen News of the World läggs ner. Den reaktionära mediamiljardären Rupert Murdoch klarade inte att rädda tidningen efter avlyssningsskandalerna. ”Vi kräver en fullständig och oberoende utredning, där arbetarrepresentanter ingår, om sambandet mellan mediamogulerna och den kapitalistiska staten”, skriver Philip Stott, CWI Skottland.

 

Att Milly Dowler, en13-åring som mördades 2002 fick sin röstbrevlåda hackad av privatdetektiven Glenn Mulcaire, som arbetade för News of the World, har orsakat en våg av ilska. En bojkottkampanj mot News of the World fick enormt stöd.

 

Till och med multinationella företag som Ford, Proctor and Gamble, Mitsubishi, Lloyds och Halifax drog in sin reklam från tidningen. Detta sedan det avslöjats att anhöriga till offer för terrorbombomberna i London I juli 2005 fått sin telefoner avlyssnade, liksom familjer till soldater som dödats i Irak och Afghanistan.

 

Murdoch tvingades därför offentliggöra att den 168 år gamla tidningen – världens största söndagstidning – lags ner efter den kommande helgen. Mediamogulen fruktade sin makt över t ex tv-kanalen BSkYB.

 

Polisen har berättat för föräldrarna till två flickor, Jessica Chapman och Holly Wells, som också mördades 2002 i Soham, att deras telefoner med all sannolikhet hackats. Alla barnmord ska nu ses över av polisens pågående hackningundersökning för att se om deras familjer var också offer för Nerws of the Worlds smutsiga metoder.

 

Dessa nya och chockerande avslöjanden kommer från dokument som beslagtagits från Glenn Mulcaire under 2006, men som först nu kommer fram. Detta på grund av politiska och offentliga påtryckningar för en ny utredning efter det som allmänt ses som en mörkläggning av Metropolitan Police under dess första "undersökning" 2006.

 

Då polisen hävdade att Mulcaire endast avlyssnade ett mycket litet antal människor.

 

Murdochs bolag News International försäkrade att "bara en skurkreporter" var inblandad i illegal telefonavlyssning. Den dåvarande redaktören Andy Coulson avgick efter Mulcaire och tidningens "hovkorrespondent", Clive Goodman, fängslades.

 

Coulson gick vidare till bli främsta mediarådgivare till den brittiske premiärministern David Cameron, men avgick i slutet av förra året.

 

Men Sean Hoare, en före detta reporter som arbetade för Coulson på The Sun och The News of the World, berättade för New York Times att han hade spelat upp bandinspelningar av hackade meddelanden för Coulson och att hans förre chef "aktivt uppmuntrade mig" att bryta in i offentliga personers röstbrevlådor.

 

Hoare berättade för BBC att Coulson var "väl medveten om att metoderna finns. Att förneka det är en lögn, helt enkelt en lögn."

 

Otroligt nog hävdade Scotland Yard så sent som i December 2010 att man inte hittat några nya bevis för brottslig verksamhet. Åklagarmyndigheten (CPS) sade att det inte fanns "godtagbara som bevis" för att stödja att offentliga personers "telefoner var hackad.

 

Det var först när skådespelerskan Sienna Millers tvistemål kom upp i domstol som polisen gjorde ett uttalande om en ny utredning om dataintrång efter att ha fått "betydande ny information". Denna betydande ny information hade de i sin hand sedan 2006!

 

Först var det tidningen Guardian som 2009 hävdade att tusentals människor hade blivit hackade. Sedan avslöjade New York Times under 2010 att Metropolitan Police faktiskt hade tagit 4332 namn, 2987 mobilnummer och 91 PIN-koder (som behövs för åtkomst till röstmeddelanden) från Glenn Mulcaire när han greps 2006.

 

Detta i sig indikerade att telefon- och dataintrång, samt andra aktiviteter verkligen utövades i en "industriell skala". Mulcaires handlingar omfattade 11 000 sidor och innehöll mobilnummer och annan personlig information om tusentals personer.

 

Alla avslöjanden om den mördade Milly Dowler, familjer och föräldrar till andra mördade barn var i händerna på polisen redan 2006.

 

Omfattningen av polisens samverkan för att täcka upp det som nu avslöjas är hisnande. Andy Hayman, som ledde polisutredningen 2006, skriver nu för Times och andra Murdochtidningar.

 

Som Paul Farrelly, parlamentsledamot för Labour och medlem av den särskilda kommitté som skulle bevaka avlyssningsskandalen kommenterade: "Hade Hayman varit ansvarig för Watergateutredningen skulle president Nixon säkert kunnat sitta kvar en hel period ."… "Vi var mycket kritiska till hur David Yates (Haymans ersättare) var undvikande i visa polisens bevis för oss."

 

News International försöker desperat uppföra en skyddsmur kring sin vd, Rebecka Brooks. Brooks var redaktör för News of the World 2000-2003 och påstår sig inte veta något om telefon-hackning. Betecknande nog har News Internationals chefer gett polisutredningen detaljer om betalningar till poliser som signerats av Andy Coulson, för "information". Det verkar troligt att de förbereder sig att offra Coulson för att skydda Brooks.

 

Den utbredda användningen av betalningar till poliser är en annan anledning till varför polismyndigheten så flgrant ägnat sig åt att tysta ner. Det exponerar inbäddade länkar mellan Murdochs press och delar av statsapparaten, inklusive den brittiska regeringen.

 

Både Murdoch och Brooks hade regelbundna möten med Tony Blair och nu David Cameron för att trycka på för sin högerextrema politiska dagordning.

 

I synnerhet har Murdoch lobbat Cameron och koalitionsregeringen för att News Corporation ska få äga BSkyB rakt av, vilket skulle ge sedan en oantastlig ställning som Storbritanniens mest kraftfulla tv-företag.

 

Vid sidan av detta har News Internationals chefer, särskilt Murdoch junior, lanserat en bredsida mot BBC och dess "monopol", med krav på ett slut på licensavgiftsbetalningar till företaget.

 

Deras mål är att etablera en helt dominerande ställning för inte bara sina bolag, men också den politiska ideologi de främjar – den fria marknadens kapitalism och en djupgående fientlighet mot arbetarklassens intressen.

 

News Internationals fyra brittiska tidningar – The Sun, The Times, Sunday Times och News of the World – håller en 37-procentig andel av alla tidningars upplaga. Sky TV har redan det största programföretaget i fråga om intäkter – 5,9 miljarder pund förra året med vinst strax under 1 miljard pund (över 11 miljarder kronor).

 

Detta sätter Sky framför konkurrenterna BBC och ITN i termer av ekonomiska resurser. Murdoch är desperat att vinna 100% kontroll av BSkyB (han innehar för närvarande 40%), så han kan komma åt hela Sky TV:s kassa-ko.

 

Krav på en fullständig och öppen offentlig utredning växer om telefonsavlyssningen som bedrivits i maskopi med polisen och många politiker.

Vi kräver en fullständig och öppen utredning av en demokratisk och ansvarig kommitté som skulle innehålla valda representanter för arbetare, däribland de fackliga organisationer som Murdoch försökte förstöra under Wappingtvisten [Murdoch avskedade grafiker och tryckeriarbetare och förbjöd facket].

 

Full tillgång till alla de handlingar som beslagtogs från Mulcaire och all annan information skall överlämnas av polisen till en oberoende utredning.

 

Under kapitalismen är medier vare sig rättvisa eller opartiska – i slutändan tjänar de till att försvara det rådande kapitalistiska systemet och en rik och mäktig elits missbruk av makt och kontroll.

 

Speciellt i dag, i spåren av en enorm ekonomisk kris för kapitalismen, kommer media att använda lögnen att arbetarklassens bör betala för en kris de inte skapat.

 

På samma gång är Murdochpressen tyst om de rika bankirer och övre chefer vars bonusar är tillbaka till nivåerna fore krisen, i stark kontrast till de miljoner som står inför arbetslöshet och vilda nedskärningar i offentliga tjänster.

 

Det är därför vi driver kampanj för demokratiskt offentligt ägande av de stora mediebolagen som det enda sättet att bryta missbruket av makt och säkerställa en demokratisk media.

 

Det skulle då vara möjligt att garantera demokratisk tillgång till pressen baserat på olika idéer, däribland socialistiska åsikter, beroende på deras nivå av offentligt stöd.

 

Under rättegången mot Tommy Sheridan [den välkända skotska socialisten] för mened  hävade förre redaktören för News of the World Andy Coulson att han inte visste någonting om hackning av Tommy Sheridan telefon, trots att Tommys uppgifter fanns i Mulcaire är beslagtagna handlingar.

 

Vidare uppgav Bob Bird, den skotska redaktören för News of the World att han inte kunde hitta e-postmeddelanden mellan News of the World och Glenn Mulcaire om den undersökning som tidningen gjorde om Tommy Sheridan, eftersom de hade varit "forslas iväg till Mumbai".

 

Tom Watson, parlamentsledamot för Labour, som stått i spetsen för kampanjen för att få veta sanningen om skandalen, har fått höra att denna e-postkorrespondens i själva verket finns i en lagerlokal i London.

 

Verkligheten är att juryn nekades en fullständig bild av hur långt News of the World gick, inklusive de pengar de betalat, för att underminera Tommy Sheridan. Om de hade fått alla fakta är det troligt att juryn skulle ha kommit till en annan dom. [Tommy Sheridan dömdes till tre års fängelse för mened].

 

Dessutom, hade dessa avslöjanden om News of the Worlds hackning av Milly Dowler och andra, inklusive Tommy Sheridan, gjorts tillgängliga före Tommy Sheridans rättegång, snarare än att de tystats ner av polisen, skulle det inte ha funnits någon möjlighet till en fällande dom. Eftersom juryn bara fann honom skyldig med rösterna åtta mot sex och denna dom, i ljuset av vad som hänt under de senaste dagarna, nu måste rivas upp.

 

Philip Stott

(CWI Skottland)

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!