”Ni har inte tystat oss!”

av Ammar Khorshed

Talkörer som ”Jalla, jalla – bostad åt alla!” ekade under marschen från Sergels torg till Stadshuset (Foto: Natalia Medina).

Omkring 600 demonstrerade för hyresrätten i Stockholm måndagen den 6 maj. Nätverket Rädda Hyresrätterna kal­lade till demonstrationen. Hyresgästföreningen, Rättvisepartiet Socialisterna och flera lokala aktionsgrupper slöt upp för att stoppa den grönblåa majoritetens försök att ombilda till bostadsrätter i ytterstaden.

Hyresgästföreningens Jonas Lundborg, en av två konferencierer, inledde från talarpodiet på Sergels torg:
– Det är inte en bostadskris för alla, det är en bostadskris för de som inte har pengar.
Elin Gauffin från Nätverket Rädda Hyresrätterna, den andra konferencieren, höll uppe kampglöden mellan talen med korta appeller och talkörer.
Omkring 600 demonstranter samlades för att ta kampen för hyresrätten, med siktet inställt på att stoppa den grönblåa majoritetens planer på att ombilda hyresrätter till bostadsrätter i flera stadsdelar i ytterstaden. Den politiska majoriteten i Stockholms stad (liksom i regionen) består av en koalition mellan de tidigare Allianspartierna och Miljöpartiet.

Det gick inte att ta miste på demonstranternas ilska mot Miljöpartiets svek. Miljöpartiet säljer ut hyresrätten och sina väljare genom att sluta upp bakom högerpolitiken, för att få ingå i den styrande majoriteten.
I demonstrationen deltog flera lokala aktionsgrupper varav de flesta talade på demonstrationen, förutom Hyresgästföreningen och aktiva i Rättvisepartiet Socialisterna, även Rött Forum, Vänsterpartiet med flera.
Efter flera tal på Sergels torg marscherade demonstranterna mot Stadshuset, där politikerna hade sammanträde. Utanför Stadshuset fortsatte talen med udden riktad mot det grönblåa styret.
– Allmännyttan är det enda hållbara alternativet för vanligt folk. Hyresrätterna är för få, inte för många, sa Ola Karlman från Hökis mot ombildningar i sitt tal.
Ulrika Dahl från föreningen Ort till ort punkterade i sitt tal politikernas falska argument om att ombildningar skulle bryta segregationen:
– De mest segregerade områdena är de med många bostadsrätter och villor. Den dagen vi bygger hyresrätter på Kungsholmen, Östermalm och Danderyd, först då kan vi tala om att bryta segregationen.

Även Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, talade framför Stadshuset. Han efterlyste att fler hyresrätter behöver byggas efter behov, istället för att människor ska tvingas skuldsätta sig för att få någonstans att bo. Safari kritiserade bostadspolitiken:
– Vilka har råd att flytta till nyproduktion idag? Ingen!
Paloma Winneth Varelamontes från gruppen 127 tillhör oss förklarade hur politikernas attacker på hyresrätten också är en attack på arbetarklassen. Hon försäkrade de styrande politikerna om att protesterna kommer att fortsätta:
– Ni har tagit tryggheten ifrån oss, men ni har inte tystat oss!
Fler talare från olika orter och grupper följde, bland annat Arne Johansson och Sandra Mandell från Norra Järva Stadsdelsråd. Det bjöds dessutom på sång och musik från Johan Johansson.

Opinionen är emot ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter, inte minst bland Miljöpartiets väljare. Det är också Miljöpartiet som är majoritetens svaga länk. Ökad press kan tvinga MP att lämna och därmed dra undan mattan för det borgerliga styret, för att inte själva riskera att straffas av väljarna.
Demonstrationen visade att det finns en stark kampvilja för att rädda hyresrätten och för rätten till bostad. De lokala aktionsgrupperna kommer att kunna bära vidare motståndet genom aktivism i bostadsområdena. 

Demonstrationen utgjorde ett viktigt steg för att samla motståndet. Samordning, organisering och politisering är vägen framåt för att stoppa ombildningarna och i förlängningen lägga grunden för en social bostadspolitik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!