Nolltaxerande storföretag

2016-11-30 14:12:14
Den globala kapitalismens race mot nollpunkten vad gäller bolagsskatter når ständigt nya bottennivåer. Detta trots att storbolagen aldrig eller sällan betalar någon skatt på hemmaplan.

I vilket fall har Donald Trump med sitt löfte om att sänka bolagsskatten till 15 procent sänkt ribban ytterligare. Trumps långa brottsregister rymmer för övrigt också att  han inte har betalat någon federal skatt på 18 år. Men efter Trump har även den brittiska premiärministern Theresa May lovat landets kapitalister att bolagsskatten ska sänkas till 15 procent eller ännu lägre ”för att Storbritannien skulle få den lägsta bolagsskatten av världens alla stora ekonomier”.

”Det riskerar att bli ett självmål för Storbritannien”, kommenterade den svenska finansministern Magdalena Andersson (S) den brittiska högerregeringens planer. Det var lite oklart vad hon menade. Bolagsskatt är inte Magdalena Anderssons bästa gren. Inom loppet av ett år gick hon och Socialdemokraterna  från att vara helt emot den sänkning som Alliansregeringen genomförde 2012 till att året därpå vara för densamma. Sedan dess har det aldrig varit tal om att höja bolagsskatten, utan regeringen har till och med sagt att man inte ska stirra sig blind på nivån 22 procent – man ska istället se till den effektiva skattesatsen som ofta blir betydligt lägre än så. Det är ett understatement.

De svenska storbolagen har satt skattefifflet i system. ”Åtta av Sveriges 20 största bolag betalar ingen eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige, trots att de redovisar stora vinster för sina aktieägare. Nolltaxerarna är SCA, AB Volvo och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska”, konstaterade SVT tidigare i år efter att ha granskat storföretagens deklarationer.

I Storbritannien är det lika illa. Sex av Storbritanniens tio största multinationella bolag, bland dem oljejätten Shell och storbanken Lloyds, betalade noll i brittisk bolagsskatt år 2014. Detta trots att dessa sex bolag totalt gjorde en vinst på över 330 miljarder kronor.

I USA visar en granskning att de 500 största storföretagen kollektivt har fifflat undan hisnande 7 000 miljarder dollar (65 000 miljarder kronor) från den federala kassan genom att skicka pengarna till skatteparadis som Bermuda eller Caymanöarna, men även till europeiska lågskatteländer som Nederländerna och Irland. Regeringarna ser dock till att brott lönar sig för storföretagen. Skattesmitare får lägre skatt istället för att klämmas åt och skönstaxeras. Pengarna tillbaka  – konfiskera skattebovarnas tillgångar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!