Norge: ”Behövs gemensam kamp mot högerregeringen”

2016-09-21 15:35:40

foto: Natalia Medina
Albert Andersen Øydvin, norsk socialist.

Partistyrelsemötet med Rättvisepartiet Socialisterna den 17-18 september besöktes av Albert Andersen Øydvin från Bergen i Norge, aktiv i Socialistisk Ungdom där han sitter i styrelsen och är sedan en tid tillbaka medlem i CWI (Rättvisepartiet Socialisternas international). Han berättade om den politiska situationen och vänsterns uppgifter i Norge.

–Kapitalisterna i Norge är välorganiserade. Högerregeringen och arbetsgivarorganisationerna är slagkraftiga och det rasistiska Fremskrittspartiets främlingfientliga och islamofobiska propaganda fungerar som en avledningsmanöver för att regeringen ska kunna driva igenom högerpolitik. 

– Fremskrittspartiet sitter med i den borgerliga regeringen och innehar bland annat migrationsministerposten. Arbeiderpartiet (norska Socialdemokraterna) har gått åt höger och hoppas på ett samarbete med de borgerliga mittenpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti.

– Samtidigt har det etablerade vänsterpartiet Socialistisk Venstreparti (SV) befunnit sig i en konstant kris sedan de ingick i en rödgrön regering 2005. Efter det tappade de organisatorisk styrka, förtroende och i opinionen. Nu har tappet stabiliserat sig och de ligger på omkring 4 procent i undersökningar. Rødt (ett före detta maoistiskt vänsterparti med mandat i många kommuner) har inte lyckats fånga upp missnöjda SV-väljare, även om de hade vissa framgångar i lokalvalen. 

– Det finns två akuta behov inom den norska vänstern. Det ena är en analys av varför de stora vänsterrörelserna och antikrigsrörelserna i början av 2000-talet dog ut och hur den mest högervridna regeringen sedan andra världskriget har kunnat ta makten. Det andra är att bygga en kämpande vänster som orienterar sig mot de nya rörelser som har uppkommit och organisera dessa i en gemensam kamp mot högern. 

– Flera kamprörelser har ägt rum i Norge på senare tid, bland annat en långvarig och fortfarande pågående hamnarbetarstrejk, en generalstrejk förra året mot attacker på arbetsrätten och en omfattande elevstrejk mot hårdare närvarokrav i skolan.

– CWI i Norge har haft flera diskussioner med folk som är intresserade och vi planerar att ha bokbord på Socialt Forum, ett vänsterforum som äger rum i oktober. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!