Norsk Trumppolitik möter motstånd

2017-03-15 14:35:15


Dags för ny politisk strejk mot den norska regeringen?

Samtidigt med stora demonstrationer i USA och runt om i världen mot Donald Trumps rasistiska invandringspolitik, sitter det rasistiska och högerpopulistiska Fremskrittspartiet i regeringen i Norge och driver samma typ av politik.

Regeringen med Høyre och Fremskrittspartiet sitter med stöd från Kristdemokraterna och Liberalerna, som därmed också är ansvariga för en allt omänskligare invandrings- och asylpolitik.
I praktiken tog invandrings- och integrationsminister Sylvia Listhaug bort asylrätten när hon skickade flyktingar från Syrien tillbaka till Ryssland i bussar, utan att pröva deras asylansökan. I minus 40 graders kyla kunde det ha slutat i katastrof om en av bussarna hade gått sönder. Men skandalerna har varit många. Många blev upprörda när en leende Sylvia Listhaug i ett tv-inslag körde runt i en polisbil för att hitta asylsökande som kan utvisas, som om de vore farliga brottslingar.

Det blev också många debatter när den biomedicinska laboratorieforskaren Mahad Adib Mahamud, som har bott i Norge i 17 år, skulle utvisas eftersom han ska ha lämnat felaktiga uppgifter när han kom till Norge som 14-åring. Många visade solidaritet och det var demonstrationer till stöd för honom. Nu tänker Listhaug använda de 200 som anställdes när den stora flyktingströmmen kom från Syrien för att spåra upp flyktingar som har lämnat felaktiga uppgifter när de kom. De kommer då att utvisas, oavsett om de var barn när de kom, eller hur länge de har bott i Norge. Förslaget kommer förmodligen inte att få majoritet i stortinget.
Förra året fick 316 ungdomar tillfälligt asyl i Norge. De kommer att utvisas den dag de fyller 18 år. Det har visat sig att många av dessa är allvarligt traumatiserade av den situation de befinner sig i. Därför växer kravet på att minderåriga asylsökande måste få stanna.

Vintern 2016 genomfördes en mindre stödaktion för Sylvia Listhaug och hennes rasistiska politik under tillströmningen av flyktingar från Syrien. En liten grupp på cirka 70 personer, kända nazister, islamofober och ökända nättroll deltog och möttes av motdemonstranter. Fremskrittspartiets och regeringens alltmer omänskliga invandringspolitik uppmuntrar extremhögern och kan leda till ökat våld mot personer med utländsk bakgrund. Hemsidan Breitbart, känd som anhängare av Trump, skrev nyligen en artikel till stöd för Listhaug. En av de få politiker som öppet stödjer Trump är Carl I Hagen, som ledde Fremskrittspartiet i årtionden. Han är rädd för att Fremskrittspartiet i regeringen kommer att försvaga sin profil och även han fokuserar på invandringspolitik.
Nu ska Sylvia Listhaug avgå och efterträdas av Per Sandberg, även han från Fremskrittspartiet. Han är dömd för våld mot invandrare och har föreslagit att hela familjen ska utvisas om en person med utländsk bakgrund gör något brottsligt.

Fremskrittspartiet profilerar sin invandringspolitik för att ta bort uppmärksamheten från regeringens övriga politik och för att undvika att de förlorar väljare. Nu tvingar regeringen igenom impopulära kommunsammanslagningar för att ”rationalisera”, det vill säga göra det lättare att driva igenom nedskärningar, förbereda privatiseringar och marknadsanpassning av offentliga tjänster. Regeringen bedriver en politik för de allra rikaste. Ojämlikheten växer i Norge. Den rikaste procenten äger nu 20 procent av de totala tillgångarna, en siffra som ökar för varje år. De 10 procent med de lägsta inkomsterna har fått en procents löneökning under de senaste 10 åren, medan toppdirektörerna har haft en ökning med 46 procent.

I Norge har det varit stora demonstrationer mot Trumps politik, som kvinnomarschen. En av anledningarna till att så många som 10 000 deltog i demonstrationen i Oslo den 8 mars kan vara motståndet mot Trumps kvinnofientliga politik. Men många krav riktades mot regeringen. Ett viktigt krav i demonstrationen försvarade jämställdhetslagen, som regeringen nu kommer att försvaga. Solidaritet med flyktingarna var också en av de viktigaste parollerna. Särskilt många unga deltog. År 2014 genomfördes en av de största kvinnoprotester sedan 1970-talet mot regeringens försök att undergräva rätten till abort. Detta tvingade regeringen att dra tillbaka förslaget.
År 2015 organiserades en generalstrejk i hela Norge mot regeringens nya arbetsmiljölag, som leder till en farligare arbetsmiljö och en försvagning av fackföreningarna. Nu planeras nya demonstrationer mot effekterna av den nya arbetstidslagen.

Trumps valseger kan motivera högerpopulistiska och rasistiska partier över hela världen, som i Nederländerna och Frankrike. Men Fremskrittspartiet i regeringen genomför mycket av den politik de står för. Kamp mot Trump innebär även kamp mot Fremskrittspartiet och regeringen. Opinionsundersökningar visar att regeringen kan falla vid nästa val. Men ingenting är säkert.
Arbeiderpartiet har varit inblandade i en stor del av den reaktionära politiken, till exempel i flyktingpolitiken, även om de inte har varit beredda att gå lika långt som regeringen i alla frågor.
Nu växer stödet för Socialistisk Venstreparti och särskilt Rødt, vilket bidrar till en växande polarisering och växande opposition mot regeringen, särskilt bland unga människor. Kampen på gator och torg kommer också att öka, tillsammans med kravet på ett kämpande och socialistiskt alternativ till den reaktionära politiken. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!