Norska valet: ”rödgröna” sitter kvar

2009-09-15 14:36:08
När 99,9 % av rösterna till det norska stortingsvalet är räknade står det klart att Jens Stoltenbergs rödgröna regering får sitta kvar. De regerande ”rödgröna” partierna – socialdemokratiska Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstre (motsv Vänsterpartiet) och Senterpartiet (Centern) – får 86 mandat mot 83 för de borgerliga. Valsegern kan de mycket tacka högeroppositionen och dess inbördes splittring för.
Oppositionens största parti är det högerpopulistiska och främlingsfientliga Fremskrittspartiet. Högerpartierna har faktiskt fått något fler röster än de ”rödgröna”, men det räcker ändå inte p g a det norska valsystemet, som gynnar partier som är starka i de nordnorska fylkena (motsv. län). Men näst största parti blev de som inte röstade alls, valdeltagandet var det lägsta sedan 1927, bara drygt 74 procent gick och röstade.
Norge har sedan fyra år styrts av en koalition bestående av en ”rödgrön” koalition och de sitter alltså kvar med knapp marginal. Jämfört med förra stortingsvalet 2005 går Arbeiderpartiet fram 3 mandat till 64 mandat, medan Sosialistisk venstre tappar 4 mandat till 11 mandat. Senterpartiet får oförändrat 11 mandat. På den traditionellt borgerliga sidan går Fremskrittspartiet fram med 3 mandat till 41 mandat. Høyre går kraftigt framåt med 7 mandat till 30 mandat. Venstre (ett borgerligt liberalt parti) går kraftigt bakåt, de tappar 8 mandat och får 2 mandat (partiledaren Lars Sponheim förlorar sin Stortingsplats och tänker avgå). Slutligen tappar Kristelig folkeparti 1 mandat och får 10.
 
Fremskrittspartiet är alltså det klart största högerpartiet, nästan lika stort som de tre andra partierna tillsammans. Dessa tre partier satsade på en koalitionsregering, men Høyre kunde tänka sig att samregera med Fremskrittspartiet,

Rødt, det största vänsterpartiet utanför Stortinget, får 1,3 % av rösterna, vilket inte räcker till en Stortingsplats.

Erland Gadde

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!