”Nu får det vara nog!”

2015-10-21 17:58:11


Kampen mot slumvärden Graflunds i Hammarkullen fortsätter. Många hyresgäster vill engagera sig i kampen.

Försäljningen av Graflunds bestånd på Bredfjällsgatan och Gropens gård i Hammarkullen, beläget i nordöstra Göteborg, blir inte av.

Fastigheterna ägs av D. Carnegie & co och har sedan år 2011 förvaltats genom dotterbolaget Graflunds, en av landets största privata förvaltare av bostäder.

Efter kampanjen för upprustning som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har drivit på Bredfjällsgatan och Gropens gård sedan år 2012 har Graflunds i omgångar lovat förbättringar. 

Men små justeringar är inte vad området behöver, utan omfattande renoveringar för att komma till rätta med eftersatt underhåll, kyla,  skadedjur, mögel och vattenskada.

Den omfattande kritiken mot Graflunds ledde till att Miljöförvaltningen tidigare i år gjorde en genomgång av Graflunds bestånd, som kom fram till  att miljön i lägenheterna är så dålig att den utgör en risk för hyresgästernas hälsa.

Det hårt kritiserade bolaget möter nu allt kraftfullare protester från boende som på nytt har vänt sig till Rättvisepartiet Socialisterna för att få hjälp.

På ett bostadsmöte organiserat av Rättvisepartiet Socialisterna  onsdagen den 14 oktober kom ett 50-tal personer, alla med något form av problem i lägenheten. Ytterligare ett 100-tal kom ned för att skriva på protestlistorna.

– Nu får det vara nog! Graflunds vill att vi bor kvar i våra lägenheter med ständigt höjda hyror, samtidigt som de låter våra lägenheter förfalla, sade en boende.

I tidningen Hem och Hyra konstaterar ägarna att beståndet fortsatt ligger ute till försäljning. Vem som helst förstår att en ägare som arbetar på att sälja inte kommer att satsa på nödvändig renovering.

Mot denna bakgrund argumenterar RS mot nya kortsiktiga privata ägare.

Risken finns att Graflunds säljer vidare till en ny kortsiktig ägare med lika skamfilat rykte utan annat mål än att tjäna pengar på lägenheterna, vilket kommer att innebära nya år av fortsatt eftersatt underhåll och ny uttröttande kamp för hyresgästerna.

RS och andra boende i området har tröttnat på en situation där ingen vill ta ansvar. 

Kommunen kan gå före och visa vägen genom att överta ägandet, kommunalisera beståndet från denna oseriösa slumvärd, låta kommunala Bostadsbolaget ta över och ta ett samlat grepp över hela beståndet.

Vi vill dock inte se en situation där lägenheterna renoveras för att sedan chockhöja hyrorna och tvinga befintliga hyresgäster att flytta då de inte har råd med hyran.En renovering måste ske på hyresgästernas villkor.

Alla undersökningar visar på att hyresgäster vill vara med och påverka sitt boende. 

Vi måste kämpa för att demokratisera bostadsområdena med mer inflytande för hyresgäster och deras föreningar.

Det är bara genom en politik för värdiga boenden till rimlig kostnad som vi kan rycka undan fötterna för banditerna på bostadsmarknaden. Det behövs en politik för såväl  bostadsbyggande som renovering.

För att lyfta detta krävs protester, stormöten och demonstrationer till vilka alla som vill delta bjuds in. Samtidigt som 100 000 lägenheter per år skulle behöva byggas står 800 000 lägenheter i miljonprogrammet i behov av upprustning.

En politik för byggande och renovering skulle skapa såväl arbetstillfällen och värdiga boenden.

RS står för:

  • Kommunalisera Bredfjällsgatan och Gropens gård.
  • För långsiktiga ägare och upprustning.
  • Renovera på hyresgästernas villkor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!