Nu vacklar ekonomin

2008-10-15 13:59:14
Den ekonomiska stabiliteten har kommit till sitt slut. Lula har det senaste året gång på gång talat om att den ekonomiska krisen inte kommer att påverka Brasilien, att ”krisen är Bushs sak”.

Dagen efter valet föll den brasilianska börsen med hela 15 procent på kort tid och utlöste två handelsstopp i det värsta fallet sedan krisen 1999. Den brasilianska börsen har halverats se­dan toppnivån i maj och hör till de som mest tappat i värde i år. Börsens två giganter Petrobras (olja) och Vale (gruv) har sjunkit kraftigt då råvarupriserna fallit.
På valutafronten har det varit än mer stormigt. Dollarn har på de sena-ste två månaderna stigit med 50 procent mot realen. Detta tillsammans med en kreditåtstramning som börjat drabba mindre banker och exportföretag har lett till att handeln har stannat av inom flera branscher. Vissa fö- retag kan inte få krediter att handla för och andra har svårt att sätta priser på sina varor, då valutan svänger kraftigt från en dag till en annan.

Lula vill inte tala om något ”krispaket”, men centralbanken har fått ingripa flera gånger för att öka krediterna för mindre banker och sälja av dollartillgångarna för att få upp realen.
Den verkliga effekten av krisen kommer att nå landet när världsekonomin nu går in i en lågkonjunktur. Tillväxten i landet har varit baserat främst på ett gynnsamt läge på exportmarknaderna och en stark tillväxt av krediterna, men dessa två faktorer vänds nu till sin motsats.
Det är tydligt att arbetsgivarna un­der det senaste året rustat sig för hårdare strider. Under året har vi sett en rad attacker mot fackföreningar och sociala rörelser. I detta har arbetsgivarna haft god hjälp av staten.
Arbetsgivarna lyckas många gång­er få fackföreningar bötfällda för flyg­bladsutdelningar eller fackmöten vid fabriksportar, eller för demonstrationer. Metallfacket i São José dos Campos i São Paulo-delstaten, som är med i den radikala fackliga landsorga­nisationen Conlutas, tvingas till exempel spendera en tredjedel av sin budget på böter!

Vänstern i Brasilien har ett stort ansvar att bygga en enad motstånds­kamp mot dessa och kommande attacker. Det gäller såväl på den politis- ka arenan som i de fackliga och de sociala rörelserna. Den politiska debatten inom PSOL måste ses mot den bakgrunden.
Socialister ställer upp i val för att försvara arbetarnas intressen och väl­ja språkrör för kampen. Platser i parlament är inte ett mål i sig självt. Det politiska priset som man får betala för att ingå opportunistiska valallianser med borgerliga partier är ingen nyhet för arbetarrörelsen i Brasilien. PT:s urartning är ett levande bevis på det­ta.

Marcus Kollbrunner

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!