Ny pappersstrejk i Finland

2006-05-18 15:49:49
I måndags gick de finländska pappersarbetarna ut i en två-dagarsstrejk mot skogsjättarnas jobbslakt. Strejken stämplas av skogsarbetsgivarna som ”olaglig”.
Dagarna innan hade UPM-Kymmene meddelat att det nu var klart att 3 600 jobb förvinner globalt, varav nästan 3 000 i Finland. Dråpslaget har ägarna döpt till ”program för vinst”.
”Det handlar bara om att maximera vinsten och flytta pengarna utomlands”, sa Timo Mäenpää, facklig förtroendeman på UPM-Kymmene, på strejkens första dag till Vasabladet.
”Skogsbolagen är endast intresserade av att hålla uppe aktieägarnas humör”, menade ordföranden i finska Pappers Juoko Ahonen i en kommentar till strejken.
Men strejken riktade sig inte bara mot UPM-Kymmene utan mot alla planerade avsked och neddragningar inom landets skogsindustri. Skogsbolagen agerar allt mer provokativt och antalet jobb som hotas är rekordstort.

Rekordmånga jobb hotas

UPM-Kymmenes ”program för vinst” betyder den största enskilda jobbslakten i Finland på länge.
Dessförinnan hade Stora Enso annonserat att skära bort mer än vart tionde jobb inom koncernen, varav 1 000 i Finland. Ett paket som koncernledningen kallade ”sparpaket Profit 2007”.
UPM-Kymmene är en av världens ledande pappersproducenter och nummer ett i världen vad gäller tillverkning av journalpapper.
Företaget var drivande i frontalangreppet mot pappersarbetarnas rättigheter förra året, vilket resulterade i en nära sju veckor lång konflikt. En strid där skogsägarna använde sig av lockout för att försöka knäcka facket och som kostade ekonomin 10-15 miljarder kronor (en procent av BNP-tillväxten). ”Men det var det värt”, sa Arto Tähtinen, direktör på finska skogsarbetsgivarföreningen till Svenska Dagbladet 26 september förra året.
Men även om arbetsgivarna vann vad gällde helgarbete och entreprenader lyckades de inte knäcka facket. Veckans strejk är ett bevis på detta.
Pappersarbetarnas strejk följdes också av en endagstrejk från tjänstemännen i onsdags.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!