Nya hårda attacker mot Greklands arbetare och fattigaste

2017-05-17 23:44:46

foto: Flickr


När Ny demokrati (Greklands traditionella högerparti) och socialdemokratiska PASOK genomförde nedskärningar och hävdade att åtstramningspolitiken öppnade vägen till en ny tid av välstånd var massorna rasande och vände sig till SYRIZA för att bli av med dessa partier.
Men idag gör den grekiska premiärminister Alexis Tsipras och övriga i SYRIZA-regeringen exakt samma sak som sina sparkade föregångare.

Trots SYRIZA:s stora ord om att det denna gång skulle bli ”tuffa förhandlingar” där ”flera linjer skulle dras” har regeringen på nytt skrivit under ett avtal med Trojkan (EU, ECB och IMF) som innehåller nya hårda attacker mot arbetare och de sämst ställda.
Totalt handlar det om nedskärningar och så kallade budgetförstärkningar på 4 till 5 miljarder euro (39 till 48,5 miljarder kronor) från år 2018 till slutet av 2020.

Uppgörelsen som undertecknades den 1 maj innefattar bland annat:
– Från och med 1 januari 2019 sänks pensionerna med upp till 18 procent. Försämringen drabbar de 900 000 pensionärer som har en månadspension som överstiger 700 euro (drygt 6 800 kronor).
– Inkomstgränsen för skattebefrielse sänks med 3 000 euro (över 29 000 kronor), vilket betyder att även de lägst avlönade – de som tjänar mindre än motsvarande 4 000
kronor i månaden – får betala skatt. Denna försämring träder i kraft den 1 januari 2020 eller redan ett år innan om inte finans- och budgetmål är uppfyllda.
– Avskaffande av de arbetsfria söndagarna i landets turistområden. Med tanke på att det mesta av Grekland är ett ”turistområde” är det klart att detta avskaffar de lediga söndagarna.
– Lagstiftning baserad på OECD:s rekommendationer om avreglering av livsmedels-, dryckes- och turismmarknaderna samt fler och snabbare privatiseringar.
– Icke receptbelagda läkemedel ska även kunna säljas på stormarknader.
Samtidigt blir det ännu svårare att inleda en rättslig process mot de direktörer och rika som misstänks för ekonomiska brott.
Sammantaget betyder dessa åtgärder ytterligare drastiska försämringar av arbetarnas och me­delklassens livsvillkor, vilket kommer att fördjupa den redan djupa krisen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!