Nya skäl att protestera

2007-08-16 22:19:00
Medan protesterna hösten 2006 mest handlade om attacken på a-kassan, syftar 18 september-nätverket till att samla motstånd mot alla delar av den nyliberala högerpolitiken.
Organisationer, nätverk och enskilda deltagare kan också mobilisera till egna banderoller och plakat som tar upp de frågor som är viktigast för dem.

Förutom attackerna på a-kassan och sjukförsäkringen kommer protesterna att handla om utförsäljningen av statliga företag, allmännyttans bostäder, vård, skola och kollektivtrafik; nedläggningen av kommunala skolor på grund av friskoleexplosionen; de väldiga skattesänkningarna för de rika; den inskränkta yttrandefriheten på arbetsplatserna till följd av privatiseringar och konkurrens; det kvinnofientliga pigavdraget; den omänskliga flyktingpolitiken och den imperialistiska utrikespolitiken.

Strejkrätten hotas

Maud Olofsson, vice statsminister och näringsminister, hotar med lagstiftning för begränsad strejkrätt om inte facken och Svenskt Näringsliv själva enar sig om detta. Detta har fått IF Metalls ordförande Stefan Löfven att skriva ett oroat brev till Reinfeldt. Läget förvärras av ett klockrent självmål från LO, då Wanja Lundby Wedin i Almedalen föreslog samtal med Svenskt Näringsliv för att diskutera strejkrätten.

Arbetskraftsinvandring

Migrationsministern Tobias Billström föreslår en ökad arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa, samtidigt som arbetsgivarna får all makt att avgöra behovet av sådan arbetskraft. Det sker samtidigt som asylrätten har kastats på sophögen genom Migrationsverkets principbeslut om att flyktingar ska kunna avvisas till Bagdad och inget görs för att ge amnesti åt alla fortfarande papperslösa flyktingar som tvingas arbeta för svarta slavlöner.

Nya skattesänkningar betalade av de sjuka

Reinfeldt lovade i sitt sommartal i Vaxholm att ”det nu är låginkomsttagarnas tur”. Men precis som förra gången ges flera hundra kronor mer i månaden till höginkomsttagare i den nya omgång av sänkta inkomstskatter som utlovas.
Men denna frikostighet till ”låg- och medelinkomsttagare” ska betalas med drastiska nedskärningar i sjukförsäkringen. Förslag finns om både karensdagar och drastiska inskränkningar av sjukskrivningarna.

Artiklar om 18 september:
Arne Johansson
www.18september.se

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!