Nya trafikförsäkringen – del av högerns systemskifte

2007-04-18 15:02:00
Den borgerliga regeringen vill höja premien för trafikförsäkringen. Höjningen sker genom att man inför skatt på trafikförsäkringen. Det första steget införs den 1 juli i år. Då höjs trafikförsäkringen med minst 700 kronor per år. En genomsnittlig premie för en privatägd personbil är i dag cirka 2 200 kronor.

Ett ytterligare steg planeras där trafikförsäkringen kommer att bära en större del av kostnaderna för personskador i trafiken. Detta kan leda till att trafikförsäkringen blir dubbelt så dyr för personbilar och fyra gånger så hög för motorcyklar.
Höjningen kommer att slå olika. Folk i glesbygden har ofta flera fordon och kör dessutom längre sträckor. Detta leder till att landsbygdsbefolkningen drabbas hårdare än den övriga befolkningen av den föreslagna skatten. Dessutom kan yngre och motorcyklister räkna med betydligt högre kostnader.
”För en 58-åring på Gotland kommer ökningen att bli mellan 500 och 1 000 kronor. För en 24-åring i Tensta blir däremot höjningen mellan 1 100 och 22 000 kronor. Det är ju differentierade premier”, säger Kjell Wirén på Folksam till tidningen Sydsvenskan.

Avgörande förändring

Förändring av systemet har också en djupare innebörd. I det nuvarande systemet gör man en uppdelning av kostnader som uppkommit på grund av trafikolyckor. Samhället står för kostnader som sjukpenning, sjukvård och dylikt, medan trafikförsäkringen står för exempelvis tekniska hjälpmedel och invaliditetsersättning. Sjukpenning och sjukvård finansieras av skatter och sociala avgifter.
I det nya systemet skall alla kostnader som uppkommer på grund av en trafikolycka bekostas av trafikförsäkringen, det vill säga även sjukvård och sjukpenning!
Förslaget är en första förändring av skattesystemet. Syftet är att minska de kostnader som samhället solidariskt står för och istället föra över kostnaderna till privata försäkringar. Nu ska alltså sjukpenning och sjukvård finansieras av att privatpersoner tecknar försäkringar. Följaktligen kräver företagarna också en motsvarande skattesänkning, då utgiften för personskador i trafiken inte längre finansieras av skatter. Föga förvånande verkar regeringen vara villig att gå dessa krav till mötes.
Höjningen av premierna kommer att leda till att ägandet av en bil eller en motorcykel blir än mer av en klassfråga. Det går också stick i stäv mot parollen ”Hela landet skall leva”, som har varit en av centerns krav.
Men det viktigaste av allt: premieförändringarna representerar början på ett verkligt systemskifte – bort från en mer solidarisk finansiering av välfärden till privata lösningar.

Dan Molund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!