Nytt upprop för enad lönekamp

2007-03-07 11:49:30
”Vi viker inte en tum – nu är det vår tur!” är rubriken på ett gemensamt uttalande som antagits IF Metallklubben Volvo Lastvagnar AB, Umeå och Kommunalsektion 26, Stockholm.

För den stridbara Kommunal sektion 26 i Stockholm var det enligt sektionens nyvalda ordförande Gun Walldén självklart att ställa upp på det gemensamma upprop, som föreslagits från IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå.
– Shit, det här hade vi kunnat skriva själva, tänkte vi. Det finns ingen prutmån den här gången, säger hon till Offensiv.
– Det här är en avtalsrörelse som omfattar större delen av LO:s medlemmar. Och när vi då tillfrågades om vi ville ställa upp på ett upprop från ett så ”grabbigt” fack som IF Metall på Volvo Lastvagnar som också vill uppvärdera lönerna i dom kvinnodominerande yrkena var det ingen tvekan.
Den sista fredagen i varje månad har sektion 26 också tagit initiativ till opinionsmöten utanför Sveriges Kommuner och Landstings huvudkontor, där så kallat ”galna kommunalare” uppmanar förbipasserande bilister att tuta för högre lön.

Demonstration 31 mars

I Kommunals sektion 26 och sektion 28 finns också en arbetsgrupp som arbetar för någon form av lönedemonstration den 31 mars, samma dag som många andra fackförbunds avtal löper ut. Kommunals egna avtal löper ut vid halvårsskiftet, men förbundets krav är redan inlämnade.
Offensiv har även talat med Jan-Olov Carlsson, vice ordförande på IF Metallklubben vid Volvo Lastvagnar i Umeå om bakgrunden till det gemensamma uppropet.

Vad är bakgrunden till uttalandet?
– Tystnaden inför avtalsrörelsen måste brytas. Något måste göras för att sätta press underifrån på arbetsgivarna och fackledningen.
– Det har skett en uppluckring av enheten mellan offentlig och privat sektor de senaste åren. Industrifacken som Pappers och Metall har i huvudsak orsakat detta genom att söka samarbete med tjänstemannafacken inom sina branscher.
– Vi ville återskapa en klassenhet mellan offentlig och privat sektor.

Responsen hittills?
– Uttalandet har varit ute en vecka och det har stått om det på Metalls hemsida och i en del facktidningar. Men då det är lite av ”locket på” i avtalsrörelsen så blir det heller inte en så stor nyhet för media.
– Om det sker en upptrappning tror jag uttalandet kan få mer fart, och mer uppmärksamhet.

Tror du att det blir en tuff avtalsrörelse?
– Jag trodde att den skulle bli tuff – men nu känns det som att det står och väger. Det finns en vacklan från centralt håll. Men om slutbudet är för dåligt kan ledningen tvingas trappa upp. Då kan det bli konflikt.

Davis Kaza
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!