…och aborträtten äventyras

2007-03-07 11:24:03
Rätten till fri abort har återigen blivit en debattfråga i världen och i Sverige. Katolska kyrkan och Bushadministrationen har flyttat fram sina positioner och jobbar febrilt för inskränkningar i aborträtten.
I Sverige har vi nu kristdemokraterna i regeringen, som vill korta tidsgränserna för när abort är tillåtet.

I oktober totalförbjöd Nicaragua abort på förslag från katolska kyrkan. Abortlagen var sedan tididgare sträng, och med den nya hotas en kvinna som gör abort av fängelse i upp till tre år och läkaren som utför den upp till sex år.
Undantaget som tillät medicinsk abort om kvinnan bivit våldtagen eller om hennes liv hotas tas bort.
Förslaget möttes av starka protester och demonstrationer, men antogs ändå och parlamentet tillfrågade varken experter eller hälsoministeriet.
Det nya lagförslaget tros bland annat leda till att mödradödligheten ökar med 65 procent till följd av illegala aborter.
I Sverige fick debatten om fri abort liv igen med förslaget att låta utländska kvinnor göra abort i Sverige. Vår tidigare vård- och äldreomsorgsminister, Ylva Johansson (s), lovade lagändring under 2006, men ännu har ingen förändring skett.

Kd-spöket

Socialminister Göran Hägglund har sagt att abort handlar om att släcka liv och att livet börjar vid befruktningen, men säger sig ändå vara för lagförslaget. Han har dock stött på motstånd från andra kristdemokrater och kyrkan.
Kritikernas argument är att Sverige, som har högre tidsgräns än de flesta andra EU- länder, ställer sig över andra länders lagstiftning. Om Sverige inför förslaget kräver de en sänkning av tidsgränsen till de andra ländernas 12 veckor.
Kristdemokraterna var mot den fria abortlagstiftningen 1975 och använder samma argument idag och påstår att de inte är emot abortlagen utan bara vill verka för att minska antalet aborter. Att de nu sitter i regeringen kan ge dem ett större inflytande.
Som positivt exempel i kampen finns Portugal. Där hade man tidigare den strängaste abortlagstiftningen i Europa, men i en folkomröstning sa nära 60 procent ja till abort fram till 10:e veckan.
Fri abort är en grundläggande rättighet och nödvändig för jämställdheten.
Närhelst och varhelst kvinnors rättigheter riskerar att inskränkas krävs stort motstånd. Rätten att själv bestämma över sin kropp, som kvinnor runt om i världen kämpat så hårt för, får inte gå förlorad!
Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!