Offensiv behövs om sanningen ska fram

2013-12-02 15:14:28
Svenska Dagbladet hade den 14 november en stor artikel om omfattande missförhållanden på Mikael Elias-gymnasier runtom i Sverige. Det handlar om rektorer som pressar lärare att sätta felaktigt höga betyg, lärare som tvingas till orimligt långa arbetsdagar för att hinna med alla krav, lärare som blir uppsagda om de protesterar, och lärare som inte vågar berätta för media – eller som tvingas till tysthetslöften.
En av de skolor som pekas ut i Svenska Dagbladet är Mikael Elias i Eskilstuna. Jarl Schultz heter en f d lärare vid Mikael Elias i Eskilstuna som till slut sade upp sig. Han berättade både för Svenska Dagbladet och Offensiv att han var anställd på 40 timmar i veckan, men tvingades arbeta 60 timmar per vecka för att hinna med allt.
–Jag kunde inte koppla av när jag var ledig och kände att jag höll på att bli sjuk, berättar Schultz.
(Jarl har dock inte jobbat med den nuvarande rektorn som chef.) När jag frågade honom om hur trivseln var på Mikael Elias när han jobbade där, svarar han:
– Under de 18 månader jag var där, var det över 100 procent personalomsättning. Alla sökte sig därifrån. Idag är ingen kvar av dem som jobbade där när jag började.

Detta måste förstås gå ut över undervisningskvaliteten, men det är inget som märks på betygen. Ett fackligt ombud vittnar om att rektorn på Mikael Elias ”i en mellansvensk kommun” försökte pressa en lärare att sätta ”glädjebetyg”:
– Läraren ändrade inte betygen och blev uppsagd – ”på grund av arbetsbrist”, berättar personen. Kort därefter annonserade skolan efter en ny lärare, till samma tjänst.

Nu kan man ju tycka att det ska vara en stor lokalnyhet att en rikstidning som Svenska Dagbladet pekar ut en av de största friskolorna i Eskilstuna för dessa stora missförhållanden. Och det är det förstås också.
Men i liberala Eskilstuna-Kuriren bidde det bara en tummetott – en liten notis inne i tidningen, utan att Mikael Elias i Eskilstuna nämns.
Det verkar onekligen som att Eskilstuna-Kuriren låter sin liberala friskolevänlighet påverka nyhetsurvalet. Prenumeranter på Kuriren har genom åren märkt en tendens att vilja lyfta fram friskolorna på tidningens nyhetssidor.
Nu är det snart dags för gymnasievalet. Då kan det ju vara viktigt att känna till dessa uppgifter om Mikael Elias. Men det är inget ansvar som tas av liberala Eskilstuna-Kuriren.

Det är därför det behövs en socialistisk tidning, en tidning som inte känner någon lojalitet med kapitalistklassen, med riskkapitalister som driver skolor och vårdcentraler; en tidning som hjälper till att ge spridning åt sådant som vi vanliga människor behöver veta för att i dessa nyliberalismens tider göra ”rätt val”. Det första ”valet” man bör göra, är nog att skaffa sig en socialistisk tidning. Offensiv är ett bra alternativ.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!