Ökänd nazist planerade massaker

2013-07-24 11:11:01
Varg Vikernes greps tillsammans med sin fru på deras gård i Frankrike med fem skjutvapen inköpta av kvinnan. Eftersom Vikernes har täta band med nynazismen och ett våldsamt förflutet har den franska säkerhetspolisen spanat på honom under flera år. Vikernes släpptes några dagar efter anhållandet, men ska ställas inför rätta för hets mot folkgrupp.

I maj 2009 släpptes Vikernes ur fängelset efter att ha suttit 16 år dömd för dråp. Han är sedan tidigare ökänd för att ha bränt ner tre norska kyrkor och när han spelade i Black metalbandet Mayhem ha mördat bandets gitarrist 1993.
Under tiden i fängelset blev han medarbetare i den nazistiska tidning­en Gjallarhorn och kom senare att medialt uppmärksammas för driften av den nazistiska organisationen Norsk Hednisk Front i sin fångenskap.
På sin privata blogg och sitt nuva­rande bands hemsida propagerar han för odinismen som är en högerextrem traditionalism baserad på asa-tro och antisemitism.
Han påstår att ”Europa måste räddas” och driver bland annat en retorik om ett europeisk folk som lever förslavade av judiska medier, valsy-stem, kapitalister och bankirer som etniska européer måste revoltera mot. Att alla de han nämner skulle vara just judar har han inga som helst belägg för.

Den franska inrikesministern Manuel Valls har gått ut i ett pressmeddelande om att Vikernes kan utgöra en fara för samhället.”Den här individen befinner sig nära den nynazistiska rörelsen. Därför utgör han ett potentiellt hot, vilket inte minst framgår genom de uppmaningar till våld han skriver om på sin ­hemsida”.
Säkerhetspolisen är inte ensam om att uppmärksamma Vikernes. Även terroristen Anders Behring Breivik har skickat honom en kopia av sitt manifest i hopp om att Vikernes skulle stödja dådet på Utøya och följa upp teorin om våldet som det enda alternativet i ett pågående ras­krig.
Men idéerna avfärdades: ”Till Breivik kan jag bara säga att jag hoppas att du tar livet av dig. Du har mördat mer norrmän än hela den muslimska befolkningen i Norge har gjort under de senaste 40 åren. Och du säger dig vara en norsk ­nationalist och patriot som (med dina judiska herremän) kämpar mot islam för att skydda oss mot deras brott”, skrev han i ett öppet brev.
Trots hans syn på Breivik, avfärdas inte våldet utan Vikernes menar att det bör vara lagligt: ”Om du vill hänga någon eller skjuta dem i bakhuvudet för att de förrått sin egen ras eller för att de attackerat våra nationer med fega och ohederliga metoder, så förstår jag dig. Men vänta tills efter att vi har vunnit, när du kan göra det lagligt.”
Att han under förra valet uppma­ade franska väljare att rösta på Front National ger en bild av hotet från högerextrema parlamentariska partier.
Breiviks världsbild är närmare Sverigedemokraternas än den är vilken annan högerextrem våldsrörelses som helst.
Serieskytten Peter Mangs inspire­rades av nätforumet Politiskt Inkorrekt som har nära band till Sverigedemokraterna. Lasermannen fick på 1990-talet mod och styrka av Ny Demokrati som då satt i riksdagen och enligt honom delade hans idéer.

På den nazistiska hemsidan nationell.nu fick SD störst stöd på frågan om vilket parti som var ”mest imponerande”. Idag har högerextrema sajter i snitt 144 868 besökare per dag, enligt Statens medieråd som rekommenderar ökad medie- och informationskunnighet i skolorna efter­som de högerextrema sajterna riktar sig till ungdomar och ”uppmanar till våld för en politisk, religiös eller ideologisk sak”.
Men detta kan vi inte förvänta oss att en kapitalistisk regering ska göra, som blundar för de sociala problem dess system orsakar: nedskärningar i offentlig sektor och friskolor som sätter vinst före just den typen av satsningar Statens medieråd rekommenderar.

Ungdomarna på skolor och arbetsplatser måste själva organisera grupper som kan bilda egna medier för att mobilisera och informera. Vanligt folk måste revoltera för sin rätt genom organiserad kamp och folkbildning.
Högeregeringens nyliberala ­politik attackerar kollektivavtal, lika rätt till utbildning, asylrätt och andra rättig­heter som borde vara självklara. Vårt svar är att gå ihop för att bekämpa samhällsstrukturens hierarki genom etnicitet, kultur, kön och människor i förnedrande positioner gentemot varandra. En hierarki som många högerextrema är beredda att upprätthålla med våld.
Enzo Costa

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!