Ukrainakriget: En ny farlig värld föds

Kriget har skapat en humanitär katastrof av episka mått. Nästan varje sekund tvingas ett barn på flykt i dagens Ukraina (Foto: Palinchak).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Ukrainakriget har förändrat världen för alltid och särskilt Europa. Kriget har skapat en humanitär katastrof av episka mått. Nästan varje sekund tvingas ett barn på flykt i dagens Ukraina. Efter veckor av häftig artilleribeskjutning och missilangrepp skildras läget i miljonstaden Kharkiv, landets nästa största, som ”en apokalypsscen”. De som lyckats ta sig i ur Mariupol, med 450,000 invånare, berättar att de lyckats fly från ”helvetet på jorden”.

Samtidigt som kriget rasar meddelar både Putinregimen och den ukrainska regeringen att ”framsteg” görs i samtalen och att en överenskommelse kan vara nära. Men även om kriget på marken tycks ha nått ett blodigt dödläge och de ryska trupperna inte lyckats avancera under den senaste veckan fortsätter massförstörelsen av städerna och dödandet.
Eftersom krigets blodiga ekvation innehåller alltför många okända kvantiteter är det omöjligt att förutse dess fortsättning och vändningar. Att den ryska framryckningen stannat upp kan utgöra en del i förberedelserna inför en ny upptrappning med med mål att sätta huvudstaden Kiev under belägring samt för att om möjligt, med hjälp av stridskrafter till havs, inta hamnstaden Odessa i söder.
Men det kan också utgöra ett motvilligt erkännande från Moskva om att kriget inte har gått enligt planen och att Putinregimen försöker få till stånd en uppgörelse på grundval av hur det nu ser ut på slagfältet.

Att Västimperialismen, efter att under lång tid gett sken av motsatsen, inte är beredd att bevilja Ukraina Natomedlemskap och inte ämnar upprätta en flygförbudszon, vilket skulle innebära en allvarligt utvidgning av kriget, kan möjligen ha gett den ukrainska regeringen en ursäkt för att ingå en uppgörelse.
Om de ukrainska massorna är beredd att ansluta sig till regeringens uppfattning avgörs sannolikt av i vilken mån Putinregimen är beredd att ge upp de territoriella erövringar som har gjorts under kriget.
En förutsättning för att Ukrainas folk ska få bestämma sin framtid och utöva sina demokratiska rättigheter är att de ryska trupperna dras bort från landet. Men än så länge har Putinregimen inte gett några signaler i den riktningen.

Kriget är en brutal fortsättning på maktpolitiken.

”Diplomatiska avtal är bara papperslappar”. Dessa ökända ord från den tyske rikskansler von Bethmann-Hollweg vid första världskrigets utbrott 1914 summerar den härskande klassen och de kapitalistiska regeringarnas hållning till diplomati och överenskommelser.
För imperialismen och de kapitalistiska regeringarna är kriget en brutal fortsättning på maktpolitiken, fast med andra medel, och i händerna på samma härskande klass och krafter blir diplomatin en fortsättning på krigspolitiken med andra medel.
Varje eventuellt avtal tenderar därför att återspegla den rådande situationen på slagfältet och nya styrkeförhållanden som krigsinsatsen har skapat och bara vara ett fredsavtal till namnet. I bästa fall kan överenskommelserna bli till en paus i stridigheterna eller ”frysa” konflikten om inte massorna förenas i kamp mot nationalism, militarism och krigshets – för verklig demokrati, folkens rätt till självbestämmande och fred.

Krig och våld har sin yttersta orsak i kapitalismens förtryck och exploatering av allt liv på planeten.
”En ny värld håller på att födas. Förhoppningen om fredliga förbindelser håller på att försvinna. Istället har vi Rysslands krig mot Ukraina, hot om ett kärnvapenarmageddon, ett mobiliserat väst, en allians av autokratier, ekonomiska sanktioner utan motstycke och en enorm prischock på energi- och livsmedel. Ingen vet vad som kommer att hända. Men vi vet att detta ser ut att bli en katastrof”, skriver Martin Wolf, en av de mest kända kapitalistiska kommentatorerna och biträdande redaktör på Financial Times, nyligen om den framtid som dagens katastrofkapitalism erbjuder. Det är en både ny och farligare värld som kriget formar.
Men Wolf utelämnade den existentiella klimat- och miljökrisen som har förvärrats av Ukrainakriget och som gett fossilindustrin nya orders och vinster.
”Olje- och gasbolagen ser ut att gynnas av Ukrainakriget. Bristen får fossilindustrins inflytande över regeringarna att öka, vilket kan bli katastrofalt för klimatet” (brittiska The Guardian den 10 mars).

Klimatet och freden kräver att kapitalismen avskaffas för att ge plats åt en socialistisk värld fri från allt förtryck och våld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!