Om det trots allt blir en tv-jul…

2012-12-22 17:36:33
Något som hör till julen är alla dessa filmer vi minns och har sett många gånger men som det kanske är ett tag sedan sist vi upplevde. För hur moderna och förändringsbenägna vi än är så är det traditioner och återkommande teman vi vill ha av den svenska julen! Det är faktiskt inget hinder att man sett en film mer än fem gånger:

Julafton Kl 10.00: Julkalendern: Mysteriet på Greveholm. Grevens återkomst. Årets julkalender. Vi ska väl inte låtsas att vi är målgrupp, men däremot våra barn. Den kunde ha varit bättre, sammanfattas det hela. De tycker bättre om den gamla Mysteriet på Greveholm från 1990-talet.Enligt 10-åringen fick kalendern betyg 2, på en skala 1-10, och enligt ­8-åringen får den betyg 10.
Kl 15.00: Kalle Anka, och därefter  den ibland omdebatterade klassikern Karl-Bertil Johnssons julafton kl 19.00. Allt kan ses på SVT1.

Juldagen Kl 10.15: Långfilm: Lasse Majas detektivbyrå (Barnkanalen).
Kl 14.55: Matine: Lawrence av Arabien (SVT2). Brittisk mastodontfilm från 1962 med Peter O Toole i huvud­rollen, men även stjärnor som Alec Guiness m fl dyker upp. En film med verklighetsbakgrund under tiden för första världskriget, men handlingen är såklart romantiserad i filmen.
Kl 15.10: Trolltyg i tomteskogen, SVT1. Tecknad film från 1980. Lite kult för oss som var barn på tidigt 1980-tal.
Kl 15.30: Harry Potter och hemlig­heternas kammare, TV4.
Kl 21.00: Seriestart: Palme, SVT1. Den uppmärksammade dokumentärfilmen som visast på bio, här i en längre serieversion i tre delar. Filmen som visades fick positiv kritik av Offensivs recensent. Den skildrar en tid då S fortfarande var en folkrörelse.
Kl 21.30: Änglagård tredje gången gillt, TV4.

Annandagen Kl 15.20: Livet är underbart, SVT2. Klassisk romantisk ”smörfilm”från 1946 med James Stewart i huvudrollen.
Kl 16.40: Lady och Lufsen, SVT1. Disneyklassiker för de yngre.
Kl 20.00: Abba, seriestart. Dokumentär, SVT1. Här är en av flera dokumentärer för de musikälskande under denna helg.
Kl 21.00: Fjällbackamorden, SVT1.  Kriminalserie baserad på Camilla Läckbergs romaner.
Vi brukar vilja se engelska deckare vid jul, men i år är den tunt med sånt. Då kan detta ­vara ett intressant alternativ.
Kl 21.30: Soran Ismail, Resan fortsätter, SVT2. Humorföreställning från 2012.
Soran blev ju även aktuell nyligen i Expressens filmer, där han var i bråk med Sverigedemokrater.
Kl 22.30 Roxette, SVT1. Dokumentär.

27 december Kl 14.25: Rolling Stones, dokumentär SVT2.
Kl 16.45: Guldkompassen, TV4. Äventyrsfilm för barn med bland annat Nicole Kidman och Daniel ­Craig. Craig är även känd för sina äventyrs­filmer för äldre barn, t ex Skyfall som nu går på bio.
Kl 20.00: Janne Schaffer – en musikresa, dokumentär SVT2.
Kl 21.00: Palme, del två.
Kl 23.40: Sista natten med gänget,  SVT1. Amerikansk film från 1973, regisserad av George Lucas. Lite ungdomsliv, tonårsdrömmar och sånt i Kalifornien på 1960-talet.
Bland annat gör Harrison Ford en av sina tidigaste roller här.

29 december Kl 20.00: Sagan om ringen, SVT1. Peter Jacksons mäster­verk efter Tolkiens böcker. Filmen har fått en rakare handling och blir därför i vissa avseenden bättre än böckerna. Ett ovanligt fenomen.

30 december Kl 20.00: Avatar, TV4. En Pocahontasliknande historia. Centrum för handlingen är djungelplane­ten Pandora. Gruvbolag från jorden hoppas kunna tjäna slantar där, men möter motstånd. Mycket action och fascinerande miljöer.

Nyårsafton Kl 18.30: Sunes ­sommar (Barnkanalen). Tillhör kategorin ”Vi har sett den 5 gånger förr”, men den är kul.
Kl 19.45: Grevinnan och ­betjänten, SVT1.
Kl 21.00: A Beautiful Mind, Kanal 5. Ett drama om matematikern John Forbes Nashs liv. Vackert gjort. Hans liv och sjukdom är förskönade, men annars hade det blivit en tråkig film.
Kl 22.15: Grabben i graven bredvid, TV4. Filmatisering av Katarina Mazettis bok. Inspelad i Luleå.

Om det mot förmodan blir dötid. Kom ihåg att TV6 hela tiden sänder gamla serier i repris, Du hittar Simpsons, Family guy, My name is Earl, 2 ½ män o s v. Det finns ingen anledning att låta TV:n kallna!
Vi hoppas att vi har kunnat ge er julhelg en knuff i rätt riktning! Men så var det ju det här med den mentala träningen. Vi har tagit fasta på idén om att ”det är tanken som räknas” när det gäller julklappar och skidskyttarnas träning med inspelade publikljud, för att på nåt plan mentalt vänja sig vid en pressad situation på skjutbanan.
Vi vet alla att tv-tittande med ­goda tillbehör kräver åtminstone ett visst mått av städning, så vårt tips är: Skruva upp Vinterstudions hejarop och applåder på högsta volym och gå igång med dammsugaren.
Koncentrera dig också intensivt på hårda vintersporter och efteråt kan du känna dig nöjd.
Golvet är rent och du har avverkat ett rejält träningspass, för som sagt: Det var ju tanken som räknades!
God jul och Gott nytt år!

Per Johansson
Therese Lindberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!