Omänskliga regler ska piska sjuka

2007-08-16 22:19:00
Efter attackerna på a-kassan riktas nu ett slag mot ett annat av de stora trygghetssystemen – sjukförsäkringen.

I nya riktlinjer från Socialstyrelsen vill man halvera sjukskrivningstiden vid en rad sjukdomstillstånd. Vid så kallade utmattningssymptom (utbrändhet) ska sjukskrivningstiden i normalfallet helt tas bort.

”Cyniskt och inhumant”

Psykiatriläkaren Jörgen Herlofsson, som själv är huvudansvarig för Socialstyrelsens kriterier för utmattningssyndrom, sågar förslaget helt. ”Att nedvärdera stressrelaterade problem enbart för att denna ohälsa inte syns utanpå kroppen är cyniskt och inhumant. Målet om en respektfull vård för alla är hotad i vårt land”, skriver han den 14 augusti på DN Debatt.
Men inte bara stressrelaterade sjukskrivningar ska närmast bannlysas. Inte heller en blindtarmsinflammation normalt ge någon sjukskrivning alls. Sjukskrivningstiden vid ryggskott ska sänkas drastiskt till två veckor och vid hjärtinfarkt till fyra veckor.
Och om den rekommenderade sjukskrivningstiden överskrids krävs att en speciellt utbildad läkare, efter besök på den sjukskrivnes arbetsplats, undertecknar ett intyg, som ska godkännas av försäkringskassan.
Dessutom vill socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson också att den som är sjukskriven längre än tre månader ska kunna pressas att söka ett annat arbete.
Media uppger att Socialstyrelsen redan backar, men oklart hur mycket. Det bästa svaret på alla dessa provokationer är massprotester den 18 september.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!