Omvalet som få brydde sig om

2011-05-19 10:10:20
Det var rekordlågt valdeltagande i Västra Götalands omval, som resulterade i fortsatt minoritetsstyre.

Socialdemokraterna, som gick framåt i valet, vill inte låsa sig för ett fortsatt ”rödgrönt” styre utan önskar bredare nedskärningsko­alitioner.
– Under hela valrörelsen har jag sagt att det bästa vore en tydlig majoritet. Vi är öppna för samtal med alla partier utom SD, sa Socialdemokraternas regionledare Gert-Inge Andersson dagen efter valet den 16 maj.
Vad Andersson tycks önska är en återgång till 2006-2010, då  Västra Götaland styrdes av Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet.
Rasistiska Sverigedemokraterna gick framåt i omvalet och fick två nya mandat jämfört med 2010 och Sjukvårdspartiet förlorade alla sina mandat. På valnat­ten flirtade Moderaternas regionledare Jonny Magnussons öp­pet med SD i hopp om att högeralliansen skulle kunna ta över regionstyret med stöd av Sverigedemokraterna.
Valdeltagandet var rekordlågt, endast 43 procent röstade mot 81 procent 2010. I exempelvis Strömstad röstade inte ens var tredje väljare, valdeltagandet hamnade på under 30 procent. I Västra Gårdsten i Göteborg var valdeltagandet så lågt som dry­ga 19 procent.

Det var få som brydde sig om valet och som såg någon anledning att gå och rösta.
Under de senaste veckorna är det inte omvalet utan andra frågor och kampavsnitt som har stått i förgrunden, som t ex kampen mot skolnedskärningar i Majorna-Linné (Göteborg), kampen mot utvisningar och för asylrätten, mot rasism och nazisternas marsch den 21 maj.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ställde upp i valet för att ge ett socialistiskt kampalternativ. Vi räknade inte med många röster. RS fick dock nära 400 röster (0,1 procent), varav 313 i Göteborg, vilket är betydligt fler än i valet 2006.
– Vi använde valkampanjen för att bygga partiet och siktet var inställt på att värva medlemmar och prenumeranter.
– Rättvisepartiet Socialisterna har nått ut framförallt bland ungdomar och vuxit i storlek. Under valkampanjen organiserades en rad protester mot Sverigedemokraterna utanför Uddevalla, i Bo­rås och Göteborg, där RS har fått stor medial uppmärksamhet, säger Kristofer Lundberg, ordförande i RS Västsverige, och berättar vidare att:
– Partiet deltog i en rad debatter i Mark och Göteborg och bjöds in till skolor för att informera om partiet. Partiet är utan tvekan mer känt idag än tidigare, vilket den snabba medlemsrekryteringen visar.
– Under valkampanjen har en stor del av arbetet varit att ge stöd och hjälp till de 50 flykting­ar som hungerstrejkar på Gustav Adolfs torg.
– Rättvisepartiet Socialisterna poängterade att det viktigaste valet gör du inte den 15 maj utan idag, ett val om att organisera dig. Gå med i Rättvisepartiet Socialisterna du också! avslutar Kristofer Lundberg.
Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!