Orättvisorna i boendet ökar

2018-10-03 11:31:44

foto: Public Domain
231 barn fick se sina föräldrar vräkta under årets första sex månader.

Enligt färsk statistik från Kronofogdemyndigheten ökar antalet vräkningar av barnfamiljer igen. Från att ha sjunkit 2016 och 2017 har antalet barnfamiljer som har vräkts ökat igen. 

Statistiken från Kronofogdemyndigheten visar att 231 barn fick uppleva att båda eller någon av föräldrarna blev av med sitt hem under årets första 6 månader, vilket är en ökning med 43 barn jämfört med samma period 2017. ”Ett tydligt trendbrott”, säger analytiker på Kronofogden och tendensen med ökning av antalet vräkningar ser ut att fortsätta öka.
Statistiken visar också tydligt på att det är ensamstående mammor med barn som bor i så kallade utsatta områden som drabbas hårdast. De kommuner som ligger i topp vad gäller antalet vräkningar är Södertälje, Malmö, Köping, Västerås, Eskilstuna och Stockholm.
Att antalet vräkningar av barnfamiljer ökar är ett resultat av en bostadspolitik som har inneburit ökade hyror, ökad segregation i boendet, marknadshyror och att det inte byggs bra och billiga hyresrätter. Privata hyresvärdar missköter underhåll av fastigheter i förortsområdena, kommuner säljer ut sitt bostadsbestånd till privata hyresvärdar som enbart är intresserade att göra så stor vinst som möjligt på boendet.
Renovräkningar blir allt vanligare, vilket betyder att hyresgästen inte har råd att bo kvar i sin lägenhet efter renovering då hyran har blivit för hög efter renoveringen. 

För att stoppa de ökande orättvisorna i boendet behövs ett stopp för utförsäljning av allmännyttan och stopp för marknadshyror. Det behövs en upprustning av förorten – jobb, bra och billiga bostäder, bra skolor och service. Bostad ska vara en rättighet – ingen handelsvara.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!